kasteel ter leyen 2Voor diegenen die het Meetjesland willen ontdekken, maar evenzeer voor alle mensen die er wonen, kan ik deze fietstocht met een totale afstand van 40,5 kilometer hartelijk aanbevelen. Deze fietstocht is samengesteld aan de hand van knooppunten, en dat heeft als voordeel dat je om het even waar kan starten, want je startplaats is enkele uren nadien ook weer je aankomstpunst.

Wat ik jullie wel wil aanbevelen is een fietsnetwerkkaart van het Meetjesland te kopen, zodanig dat je in geval van twijfel onderweg of wanneer je wegens omstandigheden je route wil inkorten, steeds gebruik kan maken van deze handige kaart, die verkrijgbaar is voor slechts 6 euro bij de Standaard boekhandel of bij de dienst Toerisme Meetjesland.

Aangezien er voldoende parkeergelegenheden zijn starten we deze fietstocht op de gezellige markt van Zelzate, waar je nadien nog rustig kan nagenieten in één van de vele toffe brasserieën. Eenmaal gepakt en gezakt start je de fietstocht in de richting van knooppunt 84, op weg naar de groene oostzijde van Zelzate om dan vandaar naar de Belgisch-Nederlandse grens te fietsen via Westdorpe en Sas van Gent.

Picture 036Later rijden jullie opnieuw doorheen het Meetjesland op weg naar de Asseneedse kreken, zoals de Kleine Kil, de Grote Kil, de Rode Geul en de Grote Geul. Voor je het weet fiets je op de oude spoorwegbedding tussen Eeklo en Zelzate, terwijl je Bassevelde, Boekhoute en Assenede in de verte ziet voorbijglijden.

Net voor Assenede fiets je dan richting Ertvelde via de Stenen Molen, de Lindelaan en de Hoge wal. Via de noordkant van Rieme fiets je tenslotte ook nog voorbij het klaverblad R4 – E34, om dan via rustige wegen weer aan te komen op de markt van Zelzate.

De te volgen knooppunten zijn: 84 – 85 – 72 – 79 – 90 – 87 – 86 – 91 – 51 – 52 – 95 – 56 – 58 – 99 – 1 – 39 – 3 – 97 – 96 – 92 en 84. Nabij knooppunt 95 kan je fietsen huren van donderdag tot en met maandag in Fietsenede vzw – restaurant Klein Assenede, Markt 1 te Assenede, telefoon 0479 / 780074;  en in ’t Molenhuis in Ertvelde kan je steeds terecht voor ene hapje of een drankje, een lekkere pannenkoek, wafel of ijs:  https://www.langsvlaamsewegen.be/ontdek-restaurant-t-molenhuis-in-ertvelde/ of Brasserie Bavo.

Andere fietstochten in het Meetjesland vind je hieronder:

https://www.langsvlaamsewegen.be/langs-rivieren-en-kanalen-een-fietstocht-door-het-meetjesland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/een-fietstocht-doorheen-het-meetjesland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/maagd-van-gentfietsroute/

https://www.langsvlaamsewegen.be/zelf-een-fietstocht-plannen-doorheen-het-meetjesland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/fietsen-in-het-meetjesland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/met-de-fiets-op-verkenning-doorheen-het-meetjesland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/de-rode-geulroute/

 

Met dank aan Routen.be.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.