P1050550Deze regio situeert zich enerzijds tussen Gent en Brugge en wordt anderzijds dan in het noorden begrensd door de Zeeuws-Vlaamse kust. Met andere woorden, een prima uitvalsbasis wanneer je van plan bent om de Brugse Reien te verkennen; wanneer je wil genieten van Gent en zijn beroemde Graslei; maar ook de steden Damme, Sluis en Retranchement schreeuwen om ontdekt te worden.

Dit is een ideale streek om te verkennen met de fiets, of evenzeer om te ontdekken tijdens een wandeling want het Meetjesland beschikt over 790 km fietsroutes en tal van wandelroutes. Van elke route is er een folder beschikbaar, waarvan je sommige ook gratis kan downloaden via www.toerismemeetjesland.be.

Vandaag neem ik jullie mee op een fietstocht van 50 kilometer, weg van het indutsriegebied langsheen het kanaal Gent-Terneuzen, weg van de drukte van autostrades en gewestwegen; om te kunnen genieten van de stilte en de rust die de waterwegen en de landelijke fietspaden je bieden.

Om al dat moois te ontdekken moet er natuurlijk nog een 11-tal kilometer gefietst worden, welke ik de aanloop noem naar de werkelijke start van deze fietstocht, tenzij je niet van Evergem bent en ervoor kiest om te starten aan knooppunt 51, wat zich op het grondgebied van Vinderhoute bevindt.

Ik koos om van thuis uit te starten aan knooppunt 4 en via 50 en 49 reed ik al vlug naast de drukke R4, welke ik bleef volgen tot net over de brug over de Ringvaart ter hoogte van Mariakerke, want daar moet je dan rechtsaf richting Vinderhoute naar knooppunt 51, en geloof me vanaf het moment dat je je verwijdert van de R4 wordt het volop genieten.

P1050542Van 51 fiets je via 54 naar knooppunt 53 en onderweg passeer je reeds drie kastelen: het Wit Kasteel, Kasteel Schouwbroek en het Kasteel van Vinderhoute, al moet je wel even van de route afwijken, wil je deze kastelen van heel dichtbij bekijken. Je fietst naast het kanaal Gent – Brugge, terwijl je knooppunt 29 en 14 passeert.

Even verder ga je richting 18 om het Schipdonkkanaal over te steken en je tocht verder te zetten naast het kanaal Gent – Oostende, tot je aan knooppunt 2 ook dit kanaal oversteekt naar nummer 6 – 10 en 14 waar we het kanaal voorgoed verlaten.

Knooppunten 12 en 22 brengen ons naar 23, waar je even kunt stoppen om het prachtige Kasteel van Lovendegem te bewonderen, vooraleer je aan 25 een terrasje kunt doen of verder fietsen, indien je daar voor kiest. Tussen 25 en 29 zie je nog Kasteel Diepenbroeck in de verte staan en 32 en 34 brengen je op grondgebied Belzele, waar je aan de kerk ook de fiets even opzij kunt zetten om een terrasje te doen.

De laatste kilometers naar ons vertrekpunt brengen ons voorbij knooppunten 37, 44, 45, 49 en tot slot bij nummer 4. Het wordt nog even uitkijken bij het dwarsen van de drukke R4 tussen knooppunt 45 en 49. Ook in Evergem-centrum zijn er heel wat mogelijkheden om te stoppen, alsook tussen het centrum en de R4 zijn er wat horecazaken die voorzien zijn van een terras.

Met dank aan de dienst Toerisme Meetjesland

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.