Dinsdag 21 juli, onze nationale feestdag, was voor velen een dag om de parade op de televisie te volgen. Voor mijn gezin was dit een ideale dag om een fietstocht te maken van ongeveer 60 km, doorheen het Meetjesland.

We gingen van start op de Dries te Evergem-Doornzele; aan knooppunt 4. Een Dries is een oude nederzettingsvorm, meestal daterend uit de Middeleeuwen, waarrond verschillende huizen werden gebouwd. Op de Dries zelf mocht er niet gebouwd worden, het diende als gemeenschappelijke weide voor het vee, alsook voor het planten van gewassen.

Nu jullie dit ook weten, zetten we koers richting knooppunt 50, waarbij we onderweg de Driesmolen aan onze rechterzijde passeren. Deze dateert van 1840 en doet momenteel dienst als tentoonstellingsruimte. Vanop de molen heb je een fraai uitzicht op de Dries, alsook op de haven van Gent.

Onze tocht gaat verder over Kerkbrugge; knooppunt 49 om van daar uit te fietsen naar Evergem via knooppunt 45 en 44. Op het marktplein te Evergem kan je misschien even stoppen om de schandpaal te bekijken, of om een kop koffie te drinken in één van de vele zaken die je hier in de nabije buurt vindt.

Via rustige wegen fietsen we verder naar knooppunten 37 en 34, welke ons door de dorpskern van Belzele brengen tot aan de drukke baan Gent – Eeklo, waar we deze moeten oversteken thv knooppunt 32. Hier is het dus goed uitkijken zodat iedereen op een veilige manier aan de overkant komt.

Eenmaal de drukke baan over, gaat het verder via knooppunten 53 en 54, richting Vinderhoute, waar er opnieuw verschillende mogelijkheden zijn om even te stoppen en te genieten van een lekkere koffie of een snack.

Via knooppunten 55, 66 en 73 komen we terecht in het landelijke Merendree, een deelgemeente van Nevele. Archeologische vondsten tonen aan dat Merendree één der vroegst bewoonde plaatsen in deze streek was. Merendree is gelegen in het zuiden van het Meetjesland aan de kruising van het Schipdonkkanaal en het kanaal Gent – Brugge.

kasteel te MerendreeDe tocht gaat verder via knooppunt 18, waar we aan onze rechterkant verschillende kastelen zien, tot aan knooppunt 2, waar we via een brug over het kanaal Gent – Brugge, van de ene oever naar de andere raken. Hier worden we uitbundig toegewuifd door de vele passerende boten.

Marktplein te ZomergemWe laten het kanaal voor wat het is en fietsen via knooppunten 6 en 1, tot in het centrum van Zomergem (knooppunt 4), waar we stoppen voor een heerlijke snack in een taverne op het marktplein.

lieveEenmaal verzadigd doen we het slot weer los van onze fietsen en zoeken in Beke het Lievekanaal op, nadat we knooppunten 7, 8 en 9 zijn voorbij gereden. Opgelet bij knooppunt 13, want hier ga je een brug over het Lievekanaal over om dan verder te fietsen, richting knooppunt 15, 24 en 11; waarbij we ons momenteel op grondgebied Waarschoot bevinden.

Vergeet niet even te stoppen aan De Bevenden Hazelaar op knooppunt 17, waar een klein boomkapelletje uitnodigt tot een moment van rust en stilte. Kooplieden die indertijd de boom passeerden, offerden een penning om een winstgevende dag te hebben en volgens de volksmond werd deze boom nog nooit getroffen door een blikseminslag.

We fietsen verder langs landelijke, rustige wegen naar knooppunten 27,33 en 36 voorbij het waterspaarbekken om dan uiteindelijk in Kluizendorp aan te komen bij knooppunt 42. Ook hier heb je de mogelijkheid om een lekkere kop koffie te drinken of om een hap te eten.

De laatste kilometers brengen ons via knooppunten 43 en 46 naar Wippelgem, waar we nog even voorzichtig moeten zijn bij het oversteken van de R4; om dan uiteindelijk via knooppunt 47 weer uit te komen bij onze startplaats op De Dries.

Onderweg kan je even tot rust komen in één van de tavernes in Evergem, Belzele, Merendree, Zomergem of Kluizen.

Zin om zelf je fietstocht samen te stellen, ga dan naar de website www.tov.be of bestel de fietskaarten voor 6 € / stuk bij één van de vele verkooppunten zoals Fnac, Standaard Boekhandel, de toeristische infokantoren en Centrum Ronde Van Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.