P1070099De Maagd van Gent is een gehucht van de gemeente Biervliet, gelegen in het Meetjesland, dat de naam draagt van een plaatselijk café; en meteen zal je denken dat deze maagd uit Gent die drankgelegenheid ooit openhield, niks is minder waar want de echte naam van de betrokkene is niet met zekerheid bekend.

Deze met zeshoekige borden bewegwijzerde fietsroute heeft een totale afstand van 38 kilometer en slingert zich in een onregelmatige cirkel rond het gehucht Maagd van Gent, dat pal op de grens tussen Nederland en Vlaanderen ligt. De route loopt in hoofdzaak over autovrije polderwegen en meestal ook verharde wegen door het grensgebied van Zeeland en Oost-Vlaanderen. De talrijke dijken in de streek roepen herinneringen op aan de eeuwenlange strijd welke de mens hier gestreden heeft tegen de bijna onstuitbare zee; want zoals iedereen wellicht weet uit de geschiedenisboeken waren Boekhoute en Biervliet ooit nog vissersdorpjes.

Het aanbevolen vertrek- en eindpunt voor deze fietsroute voor onze Noorderburen is IJzendijke en de Vlamingen opteren dan eerder om te starten op het Marktplein van het Oost-Vlaamse Boekhoute. De belangrijkste bezienswaardigheden die uitnodigen om even te stoppen onderweg zijn:

  • het visserijmuseum in Boekhoute
  • de garnalenschuit BOU-8
  • de 16de eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk in Watervliet
  • het streekmuseum in Sluis

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.