P1030649Dankzij het boek “de 50 mooiste knooppuntenroutes in Vlaanderen”, ben ik er in geslaagd om voor mezelf een “Ronde van Vlaanderen” samen te stellen, waarbij ik steeds één fietstocht doe per provincie. Dat betekent dus één in West- en één in Oost-Vlaanderen, één in Antwerpen, één in Limburg en tenslotte ook nog één in Vlaams-Brabant. Ben je ook geïnteresseerd in dit boek dat uitgegeven werd door Lannoo, neem dan vlug eens een kijkje in de FNAC of in de Standaard Boekhandel.

Gisteren was het de beurt aan de eerste fietstocht, en daarvoor trokken mijn vrouw en ik helemaal naar het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, naar Watou, om daar een fietstocht te doen van ongeveer 43 kilometer; soms op een boogscheut van Frankrijk. Ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat deze fietstocht over een licht glooiend parcours gaat, maar gelukkig kwam er na elke nieuwe klim ook alweer een afdaling.

Voor wie denkt dat deze streek een godvergeten plaats is, heeft het niet bij het rechte eind, want nergens in West-Vlaanderen heerst zulke diversiteit als hier; de gedachte aan de Grooten Oorlog is hier nog steeds zeer levendig en het respect voor de gesneuvelden enorm groot.

De IJzer loopt als een rode draad doorheen dit landschap, net als de vele kleine en talrijke beken en de landbouw viert hier nog steeds hoogtij; daarenboven vertoef je hier ook in de streek van de bierbrouwers, die je met trots hun eigen gebrouwen gerstenat laten proeven. Enkele voorbeelden daarvan zijn de Westvleteren en de Sint Bernardus, bieren die heel lekker kunnen smaken na zulk een zware inspanning als de fietstocht.

Starten doe je in het centrum van Watou en je kan je wagen gratis parkeren op de Markt aan de Sint-Baafskerk; dit is een typische hallenkerk die haar oorsprong vindt in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Voor wie wil kan na de fietstocht zeker en vast de tijd nemen om een bezoek te brengen aan deze kerk.

Bewegwijzerd is deze fietsroute niet, maar aan de hand van opeenvolgende knooppunten rij je vanuit Watou naar Houtkerque, Haringe, Roestbrugge, Beveren-aan-de-Ijzer, Stavele, Pollinkhove, Westvleteren, Oostvleteren, Vleteren, Proven en Abele; om dan na al die kilometers weer aan te komen in Watou, je vertrekplaats. De te volgen knooppunten zijn: 77 – 76 – 1 – 69 – 54 – 77 – 62 – 61 – 72 – 3 – 69 – 70 – 68 – 67 – 66 – 79 – 86 – 85 – 84 – 83 en 77.

Bezienswaardigheden onderweg zijn:

  1. de Sint-Baafskerk in het centrum van Watou
  2. de infokiosk bij de brug over de IJzer in Roesbrugge
  3. de Brouckmolen
  4. het beeld van de smokkelaar van Karel De Blauwer, aan de rand van de Haringse dorpskom
  5. Elzendamme
  6. de Augustijnabdij
  7. natuurgebied de Puydebroeken
  8. de vallei van de IJzer
  9. Dozinghem Military Cemetry
  10. kasteel Couthof

Onderweg zijn er heel wat streekeigen horecazaken waar je zowel voor een lekkere snack als een streekbiertje, zoals de Sint-Sixtusbieren; de Westvleteren; het Sint-Bernardusbier; het Orgelbier of zelfs een jenever, steeds terecht kan. 

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.