De geschiedenis van het Meetjesland vertelt ons dat handarbeiders uit alle lagen van de bevolking destijds de kost verdienden in bizarre, moeilijke omstandigheden. Eén van die groepen waren de molenaars en deze fietstocht welke je meeneemt langs oude en nieuwe windmolens laat de fietser een beetje teruggaan in de tijd.

De enige inspanning die je gedurende deze tocht van 45 kilometer moet doen is de wind trotseren, als die al van de partij is want aan het vlakke landschap zal het zeker niet liggen.

Aangezien deze fietstocht samengesteld is aan de hand van verschillende knooppunten en in een lusvorm is opgesteld, kan deze van op het even welke plaats gestart worden, want na 45 kilometer kom je automatisch weer aan je vertrekpunt terecht. Aangezien ik woonachtig ben in Doornzele start ik aan knooppunt 4, om vandaar verder te fietsen naar knooppunt 46, waar ik meteen aansluit op de fietsroute.

Maar eerst en vooral wil ik iedereen die deze fietstocht wil doen, toch vragen om eens een ommetje te maken naar onze historische Dries (hiervoor fiets je aan knooppunt 46 naar 47 en vervolgens naar 4). Ooit stond hier een kettingkruier, maar vandaag de dag staat er enkel nog een gerestaureerde romp die dienst doet als ontspanningsruimte en uitkijktoren.

Dit gezegd zijnde sluiten we aan op de eigenlijke fietsroute ter hoogte van knooppunt 46; vandaar gaat het verder naar de volgende knooppunten: 41 – 40 – 38 – 31 – 27 – 17 – 11 – 5 – 62 – 88 – 87 – 84 – 77 – 69 – 66 – 65 – 56 – 58 – 99 – 1 – 39 – 42 – 43 – 46.

De plaatsen waar je zeker en vast eens van de fiets moet stappen zijn:

  • tussen knooppunt 46 en 41: de Gerardsmolen, een molen die nog steeds maalvaardig is; wat verderop zie je het beeldje “Grote Zwier” en het Kasteel van Wippelgem
  • tussen knooppunt 38 en 31 zie je de Dorpspomp in Sleidinge
  • ter hoogte van knooppunt 17 passeer je den Bevenden Hazelaar
  • aan knooppunt 87 vind je het Streekbezoekerscentrum Huysmanhoeve
  • tussen knooppunt 84 en 77 zie je de Westermolen, de oudste staakmolen op deze route
  • tussen knooppunt 99 en 1 passeer je de Bedevaartskapel te Stoepe, en vervolgens de Stenen Molen en Rosmolen thv restaurant ’t Molenhuis
  • tussen knooppunt 1 en 39 kan je even stoppen aan de Hoge Wal 

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Met dank aan de gemeente Evergem

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.