Het fietsnetwerk Meetjesland laat de fietser toe laat om zelf een route samen te stellen van knooppuntnummer tot knooppuntnummer, waarbij men op voorhand kan bepalen hoe lang de tocht zal worden, en wat men al fietsend wil ontdekken. Je kan ook kiezen voor autovrije, onverharde of verharde fietspaden en zelfs bij de meeste kaarten, wordt een extra infoboekje aangeboden, waarop de fietsherstellingen aangeduid staan, maar tevens ook de fietsvriendelijke tavernes waar men indien men daar zelf voor kiest, een snack en een drankje kan bestellen. Een fietsnetwerkkaart kost slechts 6 euro en is te verkrijgen bij de toeristische diensten, maar eveneens bij de Standaard Boekhandel en de Fnac of je kan ze bestellen via de website van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen: www.tov.be .

Aan de hand van die bewuste kaart heb ik een fietstocht samengesteld van ongeveer 60 kilometer, vertrekkende vanop de Dries te  Doornzele, gelegen aan het kanaal Gent-Terneuzen. Je start aan fietsknooppunt 4 om daarna naar de volgende nummers te fietsen: 47 – 46 – 43 – 3 – 97 – 96 – 92 – 94 – 90 – 87 – 93 – 95 – 56 – 65 – 66 – 69 – 71 – 20 – 17 – 27 – 31 – 38 – 44 – 45 – 49 – 50 -4. Deze fietstocht speelt een beetje met de grens tussen Oost-Vlaanderen en Zeeland, want je fietst een kort stuk doorheen Sas van Gent. Verder verloopt de tocht meestal langs landelijke, verharde wegen met uitzondering van een enkele kerkwegel, ook heb je onderweg voldoende afwisseling van dorpen waar je door rijdt om dan nadien tussen de velden en de akkers te rijden, je fietst zelfs onder de Expresweg en er bieden zich heel wat tavernes aan waar je zalig kan genieten van een hapje en een drankje op het terras.

Je start op de Dries te Evergem-Doornzele aan knooppunt 4. Een Dries is een oude nederzettingsvorm, meestal daterend uit de Middeleeuwen, waarond verschillende huizen werden gebouwd. Op de Dries zelf mocht er niet gebouwd worden, het diende als gemeenschappelijke weide voor het vee, alsook voor het planten van gewassen; vandaag de dag vind je er meerdere bolbanen terug, waarop jaarlijks de zesdaagse wordt gestreden en gans aan de andere kant van de Dries vind je de Driesmolen aan je linkerzijde. Deze dateert van 1840 en doet momenteel dienst als tentoonstellingsruimte. Vanop de molen heb je een fraai uitzicht op de Dries, alsook op de haven van Gent.

Via de walgracht en de paralelbaan met de R4 kom je aan de lichten van Wippelgem-Kerkbrugge, waar je de R4 dwarst om dan onmiddellijk weer rechtsaf te slaan om het fietspad naar Zelzate te volgen,waar je een lange tijd getuige bent van de zware industrie in onze streek, met bedrijven zoals Arcelormittal waar ikzelf ook tewergesteld ben. Gelukkig zie je aan je linkerzijde al heel wat meer groen en passeer je zelfs de Burggravenstroom, wiens water wordt gezuiverd in het pompstation te Rieme.

Voor wie wil, die kan al een rustpauze inlassen ter hoogte van knooppunt 3, want daar staat een bankje waar je in alle stilte even kan genieten van het landschap aan je rechterzijde dat vooral gedomineerd wordt door land- en akkerbouw. Heb je liever nog even door te fietsen naar Ertvelde, dan kan je daar ook een terrasje doen in het Molenhuisje, gelegen in de Stenenmolenstraat 19 met zicht op de Stenen Molen met bijbehorende rosmolen, daterende van 1798 en uniek in Vlaanderen.

Via de fietstunnel (knooppunt 96) rij je onder de Expresweg richting De Katte om vandaar uit verder te fietsen naar Sas van Gent (knooppunt 90), waar ook meerdere terrasjes plaats bieden aan menig bezoeker. Bij het verlaten van Sas van Gent, fiets je via de Albertpolder naar Assenede, waar je onderweg tussen knooppunt 90 en 87 alweer kan stoppen voor een terras te doen in De Vlaamse Jager.

Assende-centrum bereik je aan knooppunt 95 en daar ook weer de mogelijkheid om even van de route af te wijken om een gezellig terras te doen, ofwel in het Schuttershof met prachtig zicht op het nieuwe gemeentehuis, ofwel in Den Hoed even verderop en dichter tegen de kerk gelegen.

Raap al je moed bijeen want nu is het nog een stuk fietsen richting Muikem (knooppunt 56) en zo verder naar Oosteeklo (knooppunt 71), waar je eveneens in de buurt van de kerk “Den Eikel” en “Joi de Vivre” aantreft, met inderdaad, alweer terrassen voor de passerende fietser of wandelaar. Keuze genoeg dus om onderweg te stoppen waar je het zelf wilt, om even op adem te komen of gewoon om lekker bijeen te zitten voor een babbel terwijl je geniet van een drankje, een hapje of beide.

Aan knooppunt 17 moet je beslist eens stoppen aan de “Bevenden Hazelaar”, want hier nodigt een klein boomkapelletje je uit tot een moment van rust en stilte.

Kooplieden die indertijd de boom passeerden, offerden een penning om een winstgevende dag te hebben en volgens de volksmond werd deze boom nog nooit getroffen door een blikseminslag.

Als je even rondkijkt zal je ook zien dat je ondertussen in de nabijheid bent gekomen van de Lembeekse bossen, een wandel- en joggersparadijs.

Via Hooiwege (knooppunt 31) gaat het dan verder richting Sleidinge, waar je naast de kerk uitkomt en dan wordt het even zoeken, aangezien het volgende bordje niet duidelijk zichtbaar is, maar niet getreuzeld je moet gewoon de baan oversteken aan de kerk en rechtdoor fietsen. Bezienswaardigheid aan de kerk is de Dorpspomp en voor wie liever nog even een pauze inlast, moet gewoon aan de kerk naar links fietsen om dan na ongeveer 200 meter te stoppen aan de Vagebond, om inderdaad, te genieten van hun buitenterras.

Je bent ondertussen toegekomen aan het laatste stuk op deze fietstocht, want van Sleidinge gaat het via een kerkwegel richting Evergem, daarna richting R4, die je opnieuw moet dwarsen  en Kerkbrugge; maar de oplettende fietser zal al gauw het Elsloschuurken en de Versus opgemerkt hebben aan zijn linkerzijde en misschien zijn mede-fietsers aanmanen om toch nog even te stoppen en plaats te nemen op hun terras.

Het wordt nog even opletten bij het dwarsen van het kruispunt te Kerkbrugge (knooppunt 50), vooraleer je weer richting Doornzele fiets, waar je dan na een drietal kilometer weer aankomt aan knooppunt nummer 4, het beginpunt van deze mooie en veilige fietstocht. Ik heb er veel plezier aan beleefd en ik ben ervan overtuigd dat jullie dat ook zullen doen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino