Wanneer ik jullie zeg dat deze fietstocht plaatsvindt in en rond Ronse, zal er bij de echte wielerfanaten al een lamp branden; omdat het veelbesproken wereldkampioenschap hier reeds tweemaal doorging. Graag neem ik jullie mee naar het Zuid-Vlaamse Heuvelland, beter gekend als de Vlaamse Ardennen. De schrijver Omer Wattez noemde de stad ‘de koningin der Vlaamse Ardennen’; omwille van de ligging en de groene omgeving.

Tijdens deze fietstocht doorkruis je de streek die de geschiedenis van de wielersport uitademt, die je sterk ervaart wanneer je in de richting van de Schelde fietst over de legendarische hellingen zoals de Kruisberg en de Oude Kwaremont. En waar er gekoerst wordt, zijn er de vele cafés waar de supporters bijeenkomen om een glimp van hun favorieten op te vangen.

Starten doe je op de parking van de NMBS, Winston Churchillplein, waar je trouwens gratis kan parkeren. Ga op zoek naar knooppunt 34 en kies ofwel voor de langere tocht van 42,5 kilometer, of de verkorte versie van 28,5 kilometer. Kies je voor de langere route, volg dan de volgende knooppunten: 34 – 28 – 23 – 24 – 17 – 14 – 96 – 7 – 5 – 6 – 11 – 57 – 18 – 88 – 19 – 23 – 28 – 26 – 2 – 36 – 42 – 1 – 34. De verkorte versie verloopt las volgt: 34 – 28 – 23 – 24 – 17 – 14 – 96 – 7 – 5 – 57 – 18 – 88 – 19 – 23 – 28 – 34.

Deze fietstocht en tal van andere leuke uitstappen vind je terug in de verzamelbox ‘Op café in Vlaanderen’, een uitgave van Knooppunter.com. Een leuk cadeau om te geven, maar evenzeer een leuk cadeau om de krijgen. De box bevat uitneembare roadbooks, welke handig zijn voor onderweg. Maar je kan elke route ook downloaden via de website met de code die je op de achterzijde vind. Wat extra handig is, is dat de Knooppunter-roadbooks perfect passen in het Knooppuntertoestel dat je op je fietsstuur kan monteren.

Enkele bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • het station van Ronse, dat aanvankelijk eerst in Brugge stond
  • de stenen windmolen Hotond staat op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen en biedt een schitterend panorama
  • borstbeeld van de vader van de ronde van Vlaanderen, Karel Van Wijnendaele in Kwaremont
  • Oude Kwaremont, een hobbelige kasseihelling met een stijgingspercentage tot 11 %
  • de Koppenberg, een echte kuitenbijter, met een stijgingspercentage tot 22 %

Een hapje aan een drankje:

Bron: Het land van de koers uit de verzamelbox ‘Op café in Vlaanderen’, een editie van knooppunter.com

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.