Een paar eeuwen terug in de tijd zocht de mens naar een verbinding tussen de stad Gent met de Westerschelde of de Noordzee. Enerzijds had je de Durme, die later de naam van Nieuwe Kale kreeg, die vanuit Aalter en Zomergem kwam en oostwaarts liep tot in Vinderhoute. Op die plek voegde de Poekebeek, later Oude Kale, en komende vanuit Tielt zich bij de Durme; en die liep dan verder noordoostwaarts richting Wondelgem, Langerbrugge, Rodenhuize en Mendonk.

Tijdens de wandeling mag je je verwachten aan stemmige dorpjes, meesterlijke kastelen en een rustgevende natuur. De volledige wandelroute die je doorheen de Kalevallei leidt, heeft een totale afstand van 15 kilometer. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de wandeling in te korten tot een wandeling van 7 kilometer, waarbij je vertrekt vanuit Merendree; ofwel kies je voor de wandeling van 8 kilometer stapplezier en dan start je vanuit Vinderhoute.

Lus 1: Start je vanuit Merendree, dan is de Sint-Radegundiskerk het startpunt van een avontuurlijke staptocht doorheen de velden, met daarna een passage doorheen de beeldige dorpjes zoals Merendree, Vinderhoute en Lovendegem. Af en toe wandel je voorbij mooie kastelen, die her en der verspreid staan in het mooie Meetjesland.

Lus 2: De tweede wandeling start aan de kerk van Vinderhoute in de Kasteellaan, en begeleid je meteen naar de meanderende Oude Kalebeek, welke een beetje als een rode draad doorheen het wandelverhaal geweven is. Geniet onderweg van de lieflijke hoeves, de uitgestrekte landschappen en de pittoreske dorpjes zoals Merendree, Vinderhoute en Lovendegem.

Je kan deze route gratis downloaden, wat handig is voor onderweg. Ook alle stops en de nuttige informatie die je nodige hebt op en langs de Oude Kalevallei wandelroute, vind je terug op Routen.be
Bron: website dienst voor Toerisme Oost-Vlaanderen

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.