Deze fietsroute doorheen het Waasland, start aan knooppunt 84 aan de Puyenbrug, welke je terugvind in het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Het domein beschikt over een zwembad, een ligweide, een speeltuin, een roeivijver en het levend Erfgoedpark. Kortom hier komen zowel groot en klein aan hun trekken. Je honger en dorst kan je stillen in The new Four Seasons, een cafetaria met buffet e, voorzien van een groot terras aan het water. Of je kan ook kiezen voor brasserie De Laatste Afslag, het clubhuis van de Golfbaan. Wie zin heeft om na de fietstocht te blijven logeren, kan zeker zeker terecht op de uitgestrekte en moderne camping.

In totaal word er 45,3 kilometer voor je wielen geschoven, die je begeleiden naar Wachtebeke, Moerbeke, Klein-Sinaai om dan nadien weer aan te komen in het Provinciaal Domein. De route is samengesteld in een lusvorm met de volgende knooppunten: 84 – 82 – 89 – 74 – 83 – 67 – 78 – 79 – 19 – 99 – 2 – 1 – 21 – 20 – 81 – 80 – 88 en 84.

Na enkele kilometers fiets je doorheen het Heidebos, een stille getuige van de Tachtigjarige Oorlog, waar in de 16de eeuw een hevige strijd werd bekampt tussen de Spanjaarden en de Nederlanden. Vandaag de dag heeft het 300 hectare grote natuurgebied een uitzonderlijk pallet van biotopen, en met wat geluk kan je hier zelfs Gallowayrunderen zien.

Nadien gaat het verder richting Moerbeke en de Moervaart die je trouwe metgezel wordt richting Klein-Sinaai. Het toenmalige kanaal dat bevaarbaar werd gemaakt voor de turfindustrie, is momenteel erg in trek bij de pleziervaarders en kajakkers. Al zie je hier ook tal van fietsers en wandelaars genieten van de pracht en de rust in deze omgeving.

Tussen knooppunt 80 en 81 fiets je via de oude spoorlijn, welke ‘de route’ in de volksmond genoemd wordt parallel met het riviertje de Zuidlede, naar Eksaarde en Daknam. Maak aan de Fondatiegracht een ommetje naar de Kruiskapel, waar in de omgeving van deze miraculeuze bedevaartsplaats 14 veldkapelletjes staan, die de kapel verbinden met de parochiekerk van Eksaarde. Het is bijna een magisch plekje, met rondom de Linie. Dit prachtig natuurgebied is zeer in trek bij wandelaars, fietsers, en eenieder die op zoek is naar een rustige plek.

Ondertussen heb je je terugtocht aangevangen, en ter hoogte van knooppunt 20 kom je in Daknam, een dorpje dat de titel van postkaartperfect verdient. Al heeft Daknam slechts 1000 inwoners en is het bijna onvindbaar op een kaart, toch is het elk jaar opnieuw op pinkstermaandag even het centrum van het Waasland, omwille van zijn jaarlijkse ambachtenmarkt, waar het trappistenbier rijkelijk vloeit.

Nog even op de trappers duwen voor de laatste kilometers en vooraleer je het goed en wel beseft, fiets je opnieuw doorheen het Provinciaal Domein Puyenbroek, op weg naar je startpunt waar je enkele uren voordien vertrokken bent.

Een hapje en een drankje:

  • The New Four Seasons
  • De Laatste Afslag
  • Bistro Den Bascuul
  • Verschillende terrasjes op het stemmige dorpsplein in Daknam
  • Café Den Reynaert

Bron: dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Met dank aan routen.be

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.