Ertvelde is een dorp en fusiegemeente van Evergem, dat gelegen is in de Gentse Kanaalzone, maar evenzeer in het Meetjesland en volgens de geschiedenis dateert de vroegste vermelding van Ertvelde uit 1167, toen nog onder de naam Artevelde.

Ertvelde was in de jaren 80 ook de thuishaven van Radio Artevelde, één van de eerste vrije radio’s die dankzij de bezieler Roger Gembrugge (+)  en zijn vrouw Yvonne een onderdak kreeg in hun tuin, en waar ik onder de naam van dj Tijl Uilenspiegel uren gespendeerd heb met het voorbereiden en het live presenteren van diverse programma’s.

Maar Ertvelde was bovenal bekend om zijn dancing Paris-Las Vegas, in de Achterstraat, waarvan Eddy Wally (+) de trotse bezitter was, en waar hij samen met andere artiesten regelmatig optrad voor vele muziekfans, die van einde en verre kwamen om hun idolen een hart onder de riem te stoppen. Vandaag de dag heeft het gebouw plaatsgemaakt voor appartementen, waardoor er alweer een stukje Vlaamse geschiedenis in Ertvelde verloren ging.

Wat u zeker eens moet bezoeken wanneer je naar Ertvelde komt is onder andere:

  • het mottekasteel “De Hoge Wal”, één van de best bewaard gebleven mottekastelen van Vlaanderen
  • het neo-classicistisch gemeentehuis, daterende uit 1870
  • de 15de eeuwse bedevaartsplaats “Onze Lieve Vrouw van Stoepe” met de kapel waarin het mirakuleus Mariabeeldje te bewonderen is

’T MOLENHUIS, WAAR IEDEREEN VAN HARTE WELKOM IS!


Het restaurant is gelegen op een unieke locatie in Ertvelde, namelijk in de onmiddellijke omgeving van de Stenen Molen en de bijbehorende rosmolen, die beide dateren uit 1798 en nog steeds maalvaardig zijn. Het zal dan ook niemand verwonderen hoeveel wandelaars en fietsers hier dagelijks passeren, wetende dat de Burggravenroute en het Leo Steelpad voor de deur passeren.

Na hun inspanningen kunnen de sportievelingen zowel ’s middags van 11.30 tot 14.00 uur of ’s avonds van 17.00 tot 21.00 uur hier een pauze inlassen om te genieten van een deugddoende maaltijd met een bijpassend biertje of een streekbiertje. Natuurlijk zijn ook de minder sportieve mensen hier van harte welkom om iets van de gevarieerde kaart te komen eten, waarop gerechten staan zoals verschillende salades, pasta’s, diverse vlees- en visgerechten en natuurlijk ontbreken de suggesties van de chef ook niet. Keuze genoeg dus, en alles wordt hier dagelijkse met verse ingrediënten klaar gemaakt.

Ben je binnenkort jarig; ga je met pensioen; wil je een jubileum vieren of een babyborrel; of heb je gewoon iets te vieren? Kijk dan op de website van ‘tMolenhuis en maak je keuze uit één van de vijf verschillende menu’s. Je feest kan ’s middags van 12.00 tot 17.00 uur of ’s avonds van 18.00 tot 23.00 uur doorgaan. Ook voor een rouwtafel kan je hier steeds terecht.

Wat ook je keuze is, steeds kan je er zeker van zijn dat hier alles met dagverse producten in de keuken wordt klaargemaakt; daarnaast zijn de wachttijden nooit lang, en tot slot wordt alles met een glimlach aan je tafel gebracht door het vriendelijke zaalpersoneel. Tijdens de zomermaanden, of wanneer de zon van de partij is, kan je ook opteren om je gerechten te verorberen op het gezellige buitenterras, waar je meteen ook een fraai zicht hebt op de Stenen Molen; en dat terwijl je (b)engeltjes zich volop kunnen uitleven op de speeltuin. Nadien kunnen ze lekker smullen van een kindergerecht zoals een spaghetti of macaroni; een vol-au-vent, een bordje met stoofvlees of heerlijke ribbetjes.

Een gouden raad die ik nog aan iedereen wil meegeven is de volgende: als je van plan bent om binnenkort eens lekker uit eten te gaan in ’t Molenhuis, dan kan je het best op voorhand reserveren, want tijdens de weekends zit deze zaak steeds overvol, wat een bewijs is dat de mensen hier graag komen en steeds opnieuw terugkomen. Meer info over ’t Molenhuis of reserveren kan je doen via deze link:http://www.tmolenhuis.be/