Voor deze mooie wandeling in de provincie Oost-Vlaanderen, neem ik jullie graag mee op stap naar de kastelendorpjes Vinderhoute en Merendree, met daartussen de vallei van de Oude Kale dat beschreven wordt als een landschappelijk pareltje met hooilanden en graasweiden, omzoomd door oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. Dit gehele beschermde natuurgebied wordt doorkruist door tal van wandel- en fietspaden.

In en rond Vinderhoute vind je enkele kastelen, zoals het kasteel Schouwbroek, het kasteel Vinderhoute en het Gravergrachtkasteel; die in de 19de eeuw gebouwd werden door rijke industriëlen die ervan hielden om ‘op de buiten’ te wonen. Helaas is het echter niet mogelijk om deze bouwwerken te bezoeken, maar meestal kan je vanop de aanpalende straat wel een glimp van de domeinen opvangen. Een van de blikvangers is het kasteel Schouwbroek met zijn statige dreven, de walbrug en drie monumentale kastanjebomen aan de toegangspoort. Dit zou zeker niet misstaan in een sprookjesfilm.

Wanneer je aan de grens komt van Vinderhoute en Lovendegem, dan wandel je voorbij de mooie Van Vlaenderensmolen. Deze molen werd grondig gerestaureerd wordt vandaag als woonhuis gebruikt. Voorts zijn de molen, de heuvelrug en de onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. Ietwat verder slingert de Oude Kale zich een weg zoekend door de laaggelegen weiden.

Veesluizen vind je ook her en der verspreidt in het landschap, die er gekomen zijn in overleg met de lokale landbouwers, op plaatsen waar het pad de weilanden doorsnijdt. Deze bestaan uit een omheining met overstapjes en zorgen ervoor dat het vee vlot van de ene weide naar de andere kan stappen.

Voorbij de Borisgracht is het even klimmen over zulk een veesluis. Start en aankomst van deze 8 kilometer lange wandeling ligt in de Kasteellaan, Vinderhoute (Lovendegem).

Horecatip:

  • De Oude Kale, Vijverstraat 43, 9920 Lovendegem; waar je drankjes en hapjes kan bekomen in een tot café omgebouwde hoeve uit de 18de eeuw.
  • De Gloriette, Gavergrachtstraat 93, 9031 Drongen: een sfeervol weekendcafeetje uit de tijd van toen, met een geweldige bierkaart en een sympathieke gastvrouw.

Bron: website dienst Toerisme Oost-Vlaanderen / wandelingen

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen
Met dank aan de dienst Toerisme Scheldeland

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © fotograaf David Samyn.