Hindegebraad met butternetpuree en blauwebessensaus.web-menuplanner-hindegebraad-met-butternutpuree

Ingrediënten:

  • 1 kilogram hindegebraad (diepvries)
  • 6 gratins dauphinois (diepvries)
  • 1 butternutpompoen
  • 150 gram blauwe bessen
  • 2 sjalotten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 deciliter lichte room
  • 1 deciliter porto
  • 3 deciliter wildfond (bokaal)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 koffielepel tijm (gedroogd)
  • peper en zout

Voorbereiding:

  • Laat het hindegebraad oppervlakkig ontdooien en dep droog
  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Snij de ongeschilde butternutpompoen in de lengte doormidden en lepel er de pitten en draden uit. Leg de helften met de snijkant naar boven op een bakplaat, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met de tijm. Steek in elke holte een laurierblaadje. Bak 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven.
    Snipper de sjalotten fijn

Bereiding:

  1. Smelt de boter in een braadpan en bak het hindegebraad aan alle kanten goudbruin. Leg het gebraad in een ovenschaal en bak 40 à 50 minuten in de hete oven, op 180° C
  2. Zet de diepgevroren gratins bij het gebraad in de oven (baktijd: zie verpakking)
  3. Verwijder intussen de laurierblaadjes uit de pompoenhelften. Snij de pompoen (met de schil) in stukken en mix samen met de lichte room tot een gladde puree. Kruid met peper en zout
  4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpannetje en bak de fijngesnipperde sjalotten goudbruin. Overgiet met de porto en laat volledig inkoken. Voeg de wildfond toe en laat tot de helft inkoken. Doe er de blauwe bessen bij en laat 2 minuten mee koken tot ze openbarsten
  5. Verwarm de butternutpuree eventueel al roerend in een kookpot op een zacht vuur

Afwerking:

  • Snij het hindegebraad in gelijke sneetjes en verdeel samen met de bessensaus over de borden. Serveer met de butternutpuree en de aardappelpuree

Deze pagina kwam tot stand dankzij de toelating van Colruyt van wie ik deze pagina en de bijbehorende foto mocht publiceren.

Dit gerecht en tal van andere gerechten vind je terug op hun website, onder de rubriek ’12 Feestmenu’s’.

Foto: © Colruyt

Prettige Feestdagen !