sabine-en-maVooraleer ik jullie het tweede recept van de mama van Sabine De Poorter neerpen, wou ik vandaag eens starten met een leuke anekdote uit de kinderjaren van Sabine en hoe haar mama er voor zorgde dat elke maaltijd een feestmaal werd:

… Tja … niettegenstaande wij een mama hadden die wreed goe kon koken… waren wij in ons kleinte héél slechte eterkes … de mama had oneindig veel geduld … en omdamme toch wat zouden binnen hebben … versierde zij ons talloorken mee… pureepatatten… en daarin schreef ze … mee een ferset(vork) de eerste letter van onze naam … S P C … ons mama maakte zelfs van een tallore puree een “Feestmaal” …

Benodigdheden:

  • 2 kilogram paling
  • 100 gram gepelde garnalen
  • 2 eieren
  • 1/4 kilogram champignons
  • 1/2 citroen
  • witte wijn
  • 1 ajuin
  • 1 takje selder
  • peterselie
  • tijm
  • laurier
  • peper en zout
  • maïzena

Werkwijze:

  • De gekuiste en in stukken gesneden paling gedurende een kwartier laten pocheren in 2 glazen water waaraan een half glas wijn is toegevoegd
  • Doe er eveneens tijm, laurier, 1 ajuin, 1 takje selder en peterselie bij. Kruid met peper en zout
  • Laat ondertussen 1/4 kilogram champignons gedurende een kwartier stoven in boter waaraan peper en zout en het sap van 1/2 citroen is toegevoegd
  • Voeg er nadien het vocht van de gepocheerde paling aan toe en bind het geheel met maïzena
  • Werk de saus af met 1/8 liter room en 1 à 2 eierdooiers
  • Meng nu de paling opnieuw door de saus en voeg er op het laatste moment nog 100 gram gepelde garnalen aan toe