Deze fietstocht over een afstand van 32 kilometer loopt grotendeels via geasfalteerde wegen, met hier en daar wat aardewegen langsheen je traject, maar geen nood, want ook deze zijn goed berijdbaar in normale omstandigheden. Deze route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met rode letters“Grensparkroute” en er zijn tavernen en cafeetjes nabij de startplaats; maar ook in taverne Jagersrust in het Nederlandse Ossendrecht kan je je dorst lessen.
Vertrekpunt en meteen een eerste kennismaking met de Kalmthoutse Heide is gelegen aan de hoofdparking van het Natuureducatief Centrum de Vriente; dit is een initatiatief van de Vlaamse regering en biedt voor de bezoekers een kennismaking met de fauna en flora van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.
Je fietstraject brengt je meteen op weg naar de Withoefse Heide, dit is een beboste zone met toch hier en daar enkele stukken heide, welke enigszins afgescheiden zijn van de rest van het natuurgebied. Via de Guido Gezellelaan bereik je het station van Kalmthout-Heide,waar voor het station een monument staat ter nagedachtenis van de vele Canadese militairen, die hier sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De tocht wordt verder gezet richting Putte (Kapellen), waarbij je in de zomer hier kan fietsen onder het dichte bladerdek van de hoge bomen die langsheen de Canadezenlaan. Op de grens tussen Vlaanderen en buurland Nederland fiets je in de richting van het Ravenhofkasteel. Dit kasteel, opgetrokken in de rococostijl heeft een verleden dat teruggaat tot in de 15de eeuw.
Net voor het kasteel, referentiepunt nummer drie, buigt je route rechts af, richting Moretusbos voor een tocht van ongeveer 10 kilometer op Nederlands grondgebied. Nadat je eerst de joodse begraafplaatsen, welke toebehoren aan de joodse gemeenschap in Antwerpen passeerde, fiets je later voorbij landgoed Bieduinen, een plaats waar ooit bijen werden gehouden.
Je bereikt aan het kruispunt met de Abdijlaan taverne Jagersrust, je vierde referentiepunt. Nadat je even gestopt bent om je dorst te lessen, volg je vervolgens het fietspad naar rechts, waar je na ongeveer één kilometer het landgoed Kortenhoef aan je linkerzijde ziet. Hier op dit landgoed helpen de IJslandse pony’s nog steeds bij het onderhouden van de heide.
Onderweg naar Huijbergen passeer je voorbij het Wilhelmietenmuseum, dat volledig gewijd is aan het leven en werken van een kloosterorde die zich omstreeks 1278 hier vestigde. Even later kom je weer op Belgisch grondgebied van zodra je de weiden in de omgeving van Groenendries bereikt hebt.
Referentiepunt nummer 5 is het kruispunt met de Verbindingsstraat, waar je rechtsaf slaat op weg naar het Vlaams Natuurreservaat Kalmthoutse Heide. Hier kan je met wat geluk de gallowayrunderen en de schapen, die beide door hun begrazing de heidevegetatie in toom houden, zien. Op weg naar je laatste referentiepunt passeer je eerst nog door de Kastanjedreef die reeds meer dan 80 jaar beplant is met esdoorns en beukenbomen. Deze fraaie dreef is trouwens aangelegd op een dijk in het brongebied van de Zwarte Beek en de Zwanenloop.
Aan het einde van de Korte Heuvelstraat, referentiepunt nummer zes, brengt het fietspad je doorheen een stukje natte heide, gekenmerkt door een specifieke flora,want hier is de aanwezigheid van dopheide en veenbies alom vertegenwoordigt en in de zomer vind je hier trouwens ook nog bloeiende beenbreek, welke helgeel van kleur is en ook klokjesgentiaan, wat eerder een diepblauwe kleur heeft. De fauna op deze natte heide is minder specifiek waarbij het gentiaanblauwtje, een eerder zeldzame vlindersoort, kenmerkend is.
Het laatste stukje van je fietstocht ligt in het Kalmthouts Arboretum, dit is een 12 hectare groot park met een enorme variatie aan bomen, struiken en planten en eens je daar doorheen gefietst hebt, kom je weer aan bij het Natuureducatief Centrum de Vroente, dat zeker de moeite waard is om een bezoek te brengen.
Info betreffende de foto’s: © Copyright Toerisme Provincie Antwerpen en beide foto’s werden genomen door De Backer Mie
Met dank aan de dienst Toerisme Provincie Antwerpen