Deze fietstocht neerpennen op mijn website voelt een beetje aan zoals een voetballer die een thuiswedstrijd moet spelen; vertrouwd en trots op datgene dat je aan anderen mag tonen. Natuurlijk is het ook de bedoeling om dit stukje Vlaanderen te promoten aan het grote publiek met als bedoeling om een stukje Oost-Vlaanderen met al zijn troeven, bezienswaardigheden en mooie natuur op de grote fietskaart te plaatsen.

Start en aankomst liggen op de Markt van Zelzate, waar tal van bekende personen geboren en getogen zijn, en waarvan charmezanger Eddy Wally zonder twijfel de meest bekende persoon is. In totaal dient er 69 kilometer over vlakke wegen te worden gefietst; en die afstand wordt samengesteld aan de hand van de volgende opeenvolgende fietsknooppunten van het Meetjesland: 84 – 92 – 94 – 95 – 52 – 55 – 54 – 53 – 57 – 62 – 67 – 68 – 72 – 81 – 85 – 89 – 90 – 92 – 86 – 83 – 41 – 42 – 44 – 45 – 47 – 48 – 49 – 89 – 88 – 86 – 87 – 90 – 79 – 85 – 84.

Zie je het niet zitten om de totale afstand te fietsen, dan heb je ook de mogelijkheid om de rit in te korten. Volg vanaf knooppunt 47 het knooppunt 60 en direct daarna 57. Op die manier sluit je ook weer aan op de vooropgestelde route en hoef je slechts 40 kilometer te fietsen. Aan jullie de keuze.

Onderweg word je een cocktail van diverse onderwerpen aangeboden, zoals enkele musea, prachtige natuurgebieden zoals de Sentse en Asseneedse kreken, prachtige dorpskernen, je komt alles te weten over het vissersverleden en de Dodendraad in Boekhoute, die vandaag de dag nog steeds een stille getuige is van de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien kom je enkele picknickplaatsen tegen, of kan je kiezen om even tot rust te komen op het terras van één van de vele brasseries die je onderweg passeert.

Bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • Markt van Zelzate
  • Sas van Gent
  • De Grote en de Kleine Kil in Assenede
  • Langs de Belgisch-Nederlandse grens tot in Waterland-Oudeman en Sint-Margriete De Blokkreek, Hollandersgat en Bentillekreek in Sint-Laureins
  • Sint-Laureins en het 19de eeuwse Godshuis
  • Het Leopoldskanaal
  • De voormalige spoorlijn Eeklo-Zelzate

Via deze link kan je het Fietsboek Meetjesland gratis bestellen. Naast deze fietstocht vind je nog drie andere fietstochten, een lijst met de must-do’s in het Meetjesland en een overzicht van de gezellige logies in de buurt. Of je kan ook opteren om de volledige fietsroute in PDF-formaat te downloaden op je computer, tablet of smartphone met deze link.Leuke stopplaatsen onderweg zijn:Bron: Fietsboek Meetjesland, een editie van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen en de dienst Toerisme Meetjesland.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino.