drongengoedhoeveVertrekpunt voor deze fietstocht over een afstand van 44 kilometer, welke meestal door de bossen is, is de Drongengoedhoeve. Wat ooit eens een ontginningshoeve van de paters van Drongen was, is nu een gezellige herberg geworden, van waaruit je je fietstocht of wandeling kan starten; ’s Zomers is er hier ook een landschapsinfocentrum, waar je meer te weten komt over het ontstaan van het landschap, het bos en de hoeve.

Eenmaal voorbij de voormalige abdijhoeve fiets je links over een grintpad door het imposante Drongengoedbos, wat ongeveer 370 hectare groot is en waarvan het hoogste punt 29 meter boven de zeespiegel ligt.

Onderweg passeer je aan je rechterzijde het tot 1993 voormalige reservevliegveld van de Navo, dat in de jaren 50 werd aangelegd en waarvoor heel wat bomen moesten wijken, want dit domein is ongeveer 200 hectare groot. De oorlogsvliegtuigen zijn inmiddels reeds lang verdwenen en hebben vandaag de dag plaats gemaakt voor de sportvliegtuigen.

De historische hoeve van Papinglo, een abdijhoeve daterende uit de 12de eeuw, was tot aan het einde van de 15de eeuw, een religieuze nederzetting met bijbehorende kapel en werd bewoond door diverse priesters, lekebroeders en zusters. Er was ook een kerkhof aanwezig waar de edellieden werden begraven. Later werd het domein omgevormd tot een pachthoeve en in 2007 werd ze opnieuw gerestaureerd.

Langs landelijke wegen gaat de tocht verder richting Kleit, een naam die verwijst naar de dikke kleilaag, welke in de bodem aanwezig is, en gebruikt werd in de plaatselijke steenbakkerijen; onderweg passeer je het Boombos, één van de hoogste punten in deze omgeving, dat zich uitermate leent tot zeer fraaie vergezichten.

Via de weg Adegem-Kruipuit kom je aan bij het Canadamuseum, dat werd opgericht als eerbetoon aan de vele Canadese soldaten die hier in Vlaanderen de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wil je meer te weten komen over het museum, volg dan deze link naar de website: www.canadamuseum.be.

Nadat je de nodige tijd genomen hebt om het museum te bezoeken en nadien wat gegeten of gedronken hebt, zet je de fietstocht verder via Akker en Berlaars tot wanneer je de oever van het Schipdonkkanaal bereikt hebt. Gedurende een afstand van twee kilometer kan je genieten van dit kanaal dat indertijd gegraven werd als afleidingskanaal van de Leie.

Je verlaat het Schipdonkkanaal over de Veldekensbrug, richting Eeklo. In de Murkelstraat krijg je opeens gezelschap van het Leiken, dat nu nog enkel dienst doet voor de afwatering en van zodra je het brugje over het Leiken passeert, zet je koers richting de Hendrik Consciensestraat. Je bent nu heel dicht bij het centrum van Eeklo, dus voor wie wil kan zeker een ommetje maken en deze prachtige stad bezoeken, of genieten op een lekker terrasje in de buurt van de Grote Markt.


Drongengoedroute


Ongeveer een kilometer verder fiets je dan door een toenmalig militair domein, gelegen aan de rand van de stad Eeklo en beter bekend als het Provinciaal Domein Het Leen, goed voor 225 hectare bosgebied. Dankzij het Oostvlaamse provinciebestuur werd er van dit domein een wandel- en recreatiedomein gemaakt, met in totaal 36 kilometer wandelwegen.

Neem ook hier weer gerust de tijd om even te stoppen en te genieten van de prachtige bomen en de meer dan 7000 planten of hou even halt bij de cafetaria, waar je terecht kan voor een drankje,een snack of een warme maaltijd.

Via de Rostyneweg bereik je het Schipdonkkanaal voor de tweede keer vandaag, je fietst ongeveer 2 kilometer langs de kanaaloever en verlaat deze aan de Stoktevijverbrug, waar je verder gaat richting Ronsele, een dorpje dat vanwege zijn strategische ligging aan het Schipdonkkanaal, het hard te verduren kreeg tijdens beide wereldoorlogen. Het fraaie Ronseleplein nodigt menig fietser uit om even een pauze te nemen.

Van hier ga je verder richting Zomergem en Ursel, waar je in de Keigatstraat boven op een heuvelkam fietst, waardoor je een mooi uitzicht hebt op deze prachtige omgeving, vooraleer een bosweg je naar het Keigatbos leidt.

Een prima herkenningspunt op deze route is een oud veldkruis omgeven door linden, en gelegen op een kruispunt in de Veldkruisstraat. Waarschijnlijk deed dit vroeger dienst als grenskruis tussen Ursel, Oostwinkel en Ronsele. Voor de toenmalige eenzame reizigers was dit ooit een herkenningspunt, nu canadees museum - adegemis het voor de fietsers een aangename plek om even te stoppen.

Kruis even verder de drukke Eekloseweg en fiets dan in een boogje om Ursel heen, tot wanneer je uiteindelijk in de bossen van Ganzekleiten bent aangekomen, waar je op een aardeweg geniet van de afdaling van de Cuesta van Oedelem-Zomergem. Op deze kleirug werd nauwelijks zand afgezet, terwijl de rest van de Vlaamse Vallei werd opgevuld. Het hoogste punt van deze cuesta ligt 29 meter boven de zeespiegel.

Het einde van deze fietstocht is in zicht, want nadat je eerst op de drukke Middelweg fietst, ga je verder in noordelijke richting naar het Drongengoedbos, het eindpunt dat trouwens ook het beginpunt van deze tocht is.

Deze route is bewegwijzerd met zeshoekige borden met het opschrift “Drongengoedroute”, en voor een natje en een droogje kan je stoppen bij het Canadamuseum, Het Leen of ook in het centrum van Eeklo, waar verschillende tavernes op en in de buurt van de markt je verwelkomen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.