Schitterende fietstocht doorheen het Brugse Ommeland over een afstand van 43 kilometer en met als startplaats het provinciedomein Bulskampveld te Beernem. Dit domein staat bekend als ksteeldomein met een landbouwmuseum, een kruidentuin en educatieve natuurpaden en elke 3de zondag van de maand kun je alvast meedoen aan de geleide wandelingen. Belangrijk om ook te vermelden is dat er hier ruimte voorzien is om je wagen te parkeren en dat het domein vrij toegankelijk is.

Eenmaal gestart fiets je doorheen het domein, wat goed is voor 300 hectare, langs de vele bossen en velden, wat deze fietstocht ook heel veilig maakt, en ideaal is wanneer je deze fietstocht met je hele gezin wil doen. Van Beernem gaat het richting het Hooggoed in Aalter. De naam “Het Hoogveld”, wordt reeds in 1687 vermeld als een op cijnsgrond gebouwde hofstede.

De naam “Hooggoed” of “Hoogveld” verwijst naar de hoge ligging van het bosgebied. In 1722 kochten de Jezuïeten van Antwerpen het domein, doch na de opheffing van de Orde werd het opnieuw aan particulieren verkocht. In 1985 verwierf het Vlaamse gewest circa 67 ha van het Hoogveld in eigendom (links van de dreef) en stelde het als wandelbos open voor het publiek.BulskampveldrouteNeem hier ook voldoende de tijd om even te genieten van alle pracht en praal dat de natuur binnen dit domein te beiden heeft; eenmaal wat uitgerust zet je je tocht verder richting het Nieuwenhovebos in Oostkamp.De benaming van dit domein verwijst naar de vroegere heerlijkheid Nieuwenhove en naar een toenmalig buitengoed van de familie van Rode-Nieuwenhove, dat vandaag de dag verdwenen is. Het bos ontstond door ontginning van een uitgestrekt heidegebied, waarbij de arme gronden omgezet werden in bosgebied.

De bossen in dit domein bevatten voornamelijk eik en gewone den, met een ondergroei die rijk is aan verschillende soorten varens. Oorspronkelijk was het Nieuwenhovebos aanzienlijk veel groter, maar vanaf 1971 werd een belangrijk deel verkaveld. Belangrijk om te weten is dat het domein sinds 1985 een beschermd landschap geworden is.

De terugweg van Oostkamp naar Beernem gaat niet langs de weg op onze heenreis, maar laat osn genieten van de vele pittoreske oevers langsheen het kanaal Brugge – Gent; dit kanaal dat loopt van Gent naar Brugge, kreeg in Gent een aansluiting met de Gentse Ringvaart en in Brugge een verbinding met het kanaal Brugge – Oostende, dankzij de Brugse Ringvaart.

Ter hoogte van Merendree en Zomergem wordt het kanaal Brugge – Gent ondergronds gekruist door het Schipdonkkanaal via sifon en een keersluis. Het kanaal is in totaal 46 kilometer lang en behoort tot het bekken van de Bovenschelde.

Besluit: deze natuurvriendelijke tocht over een afstand van 43 km gaat over vlakke en meestal verkeersvrije wegen, langs bossen en wegen en de prachtige oevers van het kanaal Brugge – Gent op je terugweg.

Bron: Brugse Ommeland.

Met dank aan de dienst Toerisme Brugse Ommeland en in het bijzonder aan Mevrouw Virginie Masureel; en Westtoer.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Westtoer.