Niettegenstaande het centrum van Bree momenteel volledig in de ban is van een herinrichting van pleinen en straten, hebben mijn vrouw en ik toch besloten om een stadswandeling te doen. Hierbij kan je kiezen om hier de wandeling te downloaden, ofwel stap je binnen in de dienst Toerisme, waar je keuze te over hebt aan activiteiten, die je in en rond Bree kan doen. De dienst Toerisme is bereikbaar via mail naar toerisme@bree.be of telefonisch op het nummer 089 84 85 61.

Wij kozen ervoor om de stadswandeling van 2,1 kilometer te doen, om op die manier wat meer te weten te komen betreffende de geschiedenis van deze versterkte stad, welke in de late middeleeuwen een gracht, een omwalling en 4 stadspoorten had. In de brochure vind je naast de wandelroute eveneens een beschrijving van alle gebouwen en bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Groepen tot maximum 25 personen, kunnen tevens ook dienst doen op een gids, die hun dan gedurende 2 uur alles vertelt tijdens de mooie en historische wandeling doorheen het stadscentrum van Bree.

De wandeling start aan het Eerste stadhuis, dat ook wel ‘Gewanthuys’ wordt genoemd. Momenteel is het gebouw in dienst genomen door de dienst mobiliteit. Al heel vlug kom je op het Vrijthof, waar je aan de ene kant het imposante stadhuis, dat vroeger een Augustijnenklooster was, kunt aanschouwen. De Sint – Michielskerk, die aan de andere kant van het plein ligt, nodigt uit om eens naar binnen te stappen.

Via de Nieuwstadstraat kom je al vlug op de Kleine Ring uit, waar allerlei elementen je doen terugdenken aan hoe de stad indertijd omringd was door onder meer de Gerdingerpoort, de stadsmuur, de Vroegere Witte Toren, de Grauwe Toren en het kanon, de Opitterpoort en de Itterpoort. Een gedenksteen in een klein zijstraatje van de Opitterstraat doet je dan weer terugdenken aan de zware brand in 1967, die toen meer dan 70 huizen verwoestte.

Je komt helemaal tot rust in het park, waar je het beeld van de Maanvliegers passeert, op weg naar het Refugiehuis, dat van 1622 tot 1697 een vluchthuis was voor de Nobertijnen van Postel. Helaas werd het gebouw in 1697 zwaar vernield door een brand. Het gebouw werd heropgebouwd en deed dan dienst als pastorij tot in 1869.

Na de wandeling kan je op het Vrijthof of in de Hoogstraat genieten van één van de vele terrasjes, terwijl je ondertussen een reservering doet om ’s avonds lekker uit eten te gaan, zoals wij deden bij restaurant De Potter in de Hoogstraat.

Bron: brochure ‘stadswandeling Bree’ een editie van de dienst Toerisme Bree.

Met dank aan de dienst Toerisme Bree

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.