De provincie Vlaams-Brabant, vind je terug in het Vlaams Gewest, en is de op één na kleinste provincie die ons land telt. Ontstaan uit de splitsing van de provincie Brabant, is Vlaams-Brabant samen met Waals-Brabant de jongste provincie, waarvan Leuven de hoofdstad is. Vilvoorde, Halle, Tienen, Diest en Aarschot vind je er ook terug. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is volledig omringd door Vlaams-Brabant.

Vandaag neem ik jullie mee op pad naar de streek van Overijse en Tervuren voor een wandeling van 6,7 kilometer, welke zowel over verharde als over onverharde wegen loopt. De wandeling neemt de wandelaar mee doorheen een stukje van de groene long rond Brussel, namelijk het Zoniënwoud, op de grens van Jezus-Eik en Tervuren.

Onderweg geniet je van een mengeling van kleine valleitjes met ‘flossen’ (poelen) en plateaus met hoogstammige bomen. Zo weet je nu ook hoe de wandeling aan haar naam gekomen is. Starten kan je aan CC De Bosuil, Witherendreef 1 in Overijse; maar je kan eveneens starten aan de toegangspoort Arboretum Tervuren, parking Vlaktedreef in Tervuren.

Wanneer je klikt op de link naar de website van het Arboretum van Tervuren, kan je het virtueel verkennen vanuit je huiskamer; maar indien je de wandeling combineert met achteraf een bezoek aan het arboretum, dan kan je via je smartphone of tablet de site ook ter plekke raadplegen voor wat achtergrond- en detailinformatie van datgene wat op je weg passeert.

De wandeling is samengesteld uit knooppunten (424 – 425 – 426 – 423 – 422 – 424), maar deze zijn niet bewegwijzerd op het terrein. Download daarvoor de wandelknooppunt app via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp.

Beschik je niet over een smartphone of een tablet, dan kan je als alternatief ook de houten palen met de gekleurde band volgen. De Flossendellewandeling is een suggestie op het virtuele wandelnetwerk Zoniënwoud. Heb je interesse in meer wandelen, klik dan op www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen.

Bron: Magazine Groene Gordel & Hageland, # 21 Najaar 2021, waar je naast tal van nuttige informatie ook steeds een uitneembare gids met 6 kant-en-klare wandelkaarten terugvindt.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant, en in het bijzonder aan Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Dhr Lander Loeckx in opdracht voor de dienst Toerisme Vlaams-Brabant.