2015-10-16 10.46.35Herentals, stad in de Antwerpse Kempen, is de historische hoofdstad van deze regio. Wanneer je een tijdreis naar het verleden zou kunnen maken, zou je te weten komen dat de naam Herenthals reeds vermeld werd in 1150. Herenthals betekent een heuvel waar hekelteer of haagbeuk groeit. In 1209 kreeg de stad vrijheidsrechten, maar de grootste welvaart ontstond pas in de 14de eeuw op het moment dat de wol- en lakennijverheid hun hoogtepunt bereikten.

Vandaag de dag is deze stad nog steeds springlevend, want je vind er een waaier aan sport- en recreatiemogelijkheden en een modern cultuurcentrum. Beide zijn goed om ervoor te zorgen dat de stad jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt, afkomstig uit het binnen- en buitenland.

Op deze pagina neem ik jullie mee op een historische stadswandeling, welke met koperen klinknagels in de grond is aangegeven. Onderweg kan je kiezen voor een verkorte versie en zelfs rolstoelgebruikers kunnen de wandeling doen. Kies je voor de laatste twee opties, dan zijn er voor jou speciale markeringen aangebracht. Al wat je nu nog moet doen is even langsgaan bij de dienst Toerisme, welke gehuisvest is op de Grote Markt 35 in Herentals.

2015-10-16 11.12.56Hier bekom je gratis de wandelbrochure met een duidelijke beschrijving van de belangrijkste plaatsen en gebouwen die je onderweg passeert en op de binnenbladzijde een overzichtsplannetje mocht je even twijfelen of je nog steeds op het juiste pad wandelt. Na de wandeling kan je in één van de vele tavernes / brasserieën op de Grote Markt genieten van een hapje en een drankje.

De totale afstand van de wandeling is 5 kilometer, de verkorte versie telt 3,4 kilometer en de toegankelijke route voor de rolstoelgebruikers is 3,2 kilometer lang. Je kan je wagen gratis parkeren op de Belgiëlaan en de Augustijnenlaan. Beide liggen in de nabijheid van de Grote Markt. Kom je met de trein naar Herentals, dan is het helemaal niet zo ver stappen naar het centrum. Tot slot bereik je Herentals ook met de bus, welke eveneens vertrekken van aan het station.

Blikvangers onderweg zijn:

 1. De Lakenhal2015-10-16 12.16.31
 2. De Zandpoort
 3. Het Sint-Jozefcollege
 4. De Sint-Waldetrudiskerk
 5. Het Besloten Hof
 6. De Bovenpoort
 7. De stadswallen
 8. De vistrap2015-10-16 12.39.53
 9. Het Oud Gasthuis
 10. Het kasteel Le Paige
 11. Het Sint-Jozefinstituut
 12. Het Begijnhof
 13. Het Augustijnenklooster

Hier zie je alvast nog meer foto’s van deze mooie stadswandeling.

Met dank aan de dienst Toerisme Herentals

Met dank aan de dienst Toerisme Kempen

Met dank aan Taverne Den Beiaard