Laat ik jullie vooraf vertellen dat deze wandeling erkend werd als de wandeling van het jaar 2019 – 2020. Het Merkske is een riviertje dat zich een weg baant tussen weiden en bossen in de provincie Antwerpen, en meer bepaald in de regio Baarle-Hertog, Hoogstraten en Merksplas.

Je start in de gemeente Hoogstraten aan het Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel;  waar trouwens ook een parking voorzien is . De wandeling is bewegwijzerd met rechthoekige rood-witte borden met nummers in het Belgische gedeelte, en zeshoekige gele bordjes met nummers in Nederland.

Dat wil dus zeggen dat je tijdens deze wandeling flirt met de grens tussen Nederland en België. In totaal steek je vier maal de grens over gedurende deze tocht van 11 kilometer. Onderweg geniet je van bos, dreven, zandwegen, open vlaktes, heide, vennen, bloemrijke graslanden, drassige hooilanden, houtsingels, broekbossen en een meanderende rivier. De ondergrond is volledig onverhard, dus trek zeker gepast schoeisel aan bij nat weer.

De te volgen knooppunt zijn: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 57 – 62 – 80 – 76  74   75 – 97 – 98 – 73 – 71 – 70 – 69 – 7 – 9 – 10 – 2 – 1. Opmerking: de rode getallen maken je duidelijk dat je nu in Nederland bent, en dus de zeshoekige gele bordjes moet volgen. Je hond is uiteraard van harte welkom, maar moet steeds aangelijnd zijn.

Meer natuur- en wandelinfo vind je in het Bezoekerscentrum De Klapekster, alsook op www.natuurpuntmarkvallei.be. Extra wandeltips en toeristische info kan je vinden op www.hoogstraten.be en www.kempen.be.

Horeca:

  • Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel; gelegen tussen knooppunt 1 en 2. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13 tot 17 uur, en op zondag van 10.30 tot 18 uur.
  • Picknickplekken vind je bij Bezoekerscentrum De Klapekster, tussen knooppunt 5 en 57, en tussen knooppunt 97 en 98.

Bron: documentatie van de dienst Toerisme Hoogstraten.

Met dank aan de dienst Toerisme Hoogstraten, en in het bijzonder aan Mevrouw Linsey Van Leuvenhaege.

Met dank aan de dienst Toerisme Antwerpen en in het bijzonder aan Mevrouw Martine Vinck en Mevrouw Soizik Van Huele voor het beeldmateriaal.

Met dank aan de dienst Toerisme Kempen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Toerisme Provincie Antwerpen en de foto’s werden genomen door De Backer Mie.