Stel je voor dat je de wereld vanuit een nieuw perspectief bekijkt. Dat is precies wat zestien unieke uitkijkpunten in de Westhoek je bieden, met nog meer locaties die dit jaar worden toegevoegd. Of je nu hoog boven de grond staat of iets dichterbij, deze uitkijkpunten variëren van historische torens tot nieuw gebouwde constructies. Ze bieden allemaal een adembenemend uitzicht over de West-Vlaamse bergen tot aan de zee. Vanaf deze torens ontvouwt zich een prachtig landschap van uitgestrekte broeken, moeren, akkers en weilanden. Rivieren kronkelen door de polders, terwijl grachten en kanalen in strakke lijnen naar de horizon stromen. Deze torens geven je de kans om de Westhoek te zien zoals nooit tevoren.
Langs de zuidflanken van de West-Vlaamse Heuvelrug rijpen wijndruiven in de zon, terwijl het veranderende licht en de seizoenen het landschap transformeren. Deze zomer bloeien voor het eerst de valiumvelden, aangeplant ter herdenking van de Groote Oorlog. De uitkijkpunten in de regio zijn gratis te bezoeken en bieden een scala aan vergezichten, van historische belforten en kerktorens tot windmolens en wijnbergen. Of je nu een Unesco-werelderfgoedlocatie bezoekt of een splinternieuwe observatietoren bij een natuurgebied beklimt, deze uitkijkplatforms geven je een unieke blik op de Westhoek. Beleef het landschap zoals je het nog nooit hebt gezien.
De Westhoek aan je voeten!
Het eerste uitkijkpunt dat ik vandaag bespreek, is de Vredesmolen van Klerken. Tijdens de Grote Oorlog diende deze molen als Duitse observatiepost en werd in 1918 aangevallen door Belgische troepen. Ondanks de zware schade ontsnapten de Duitse soldaten, een mysterie dat de infopanelen bij de gerestaureerde ruïne proberen te verklaren. Vanaf het uitwijkplatform heb je een indrukwekkend uitzicht over de oude frontstreek.
Ben je geïnteresseerd om meer uitkijkpunten en bijzondere landschappen te ontdekken? Op www.toerismewesthoek.be/uitkijkpunten vind je het volledig overzicht.
Bron: Grenzeloos genieten, de Westhoek magazine 2024.
Met dank aan: Westtoer en in het bijzonder aan de Heer Bavo Delbaere, en de Westhoek.
Tekst werd gedeeltelijk aangepast met A.I.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Westtoer.