Deze fietstocht met een afstand van 42 kilometer werd samengesteld aan de hand van verschillende fietsknooppunten. Dat betekent enerzijds dat deze fietsroute in beide richtingen kan gefietst worden en anderzijds dat je zelf kan kiezen van waaruit je wil vertrekken, want waar je ook start daar kom je na 42 kilometer fietsen ook weer aan.
De knooppunten die ik gevolgd heb zijn: 67 – 63 – 62 – 57 – 58 – 61 – 71 – 72 – 85 – 88 – 90 – 12 – 11 – 13 – 14 – 20 – 86 – 76 – 74 – 67. De route verloopt grotendeels via verharde en autoluwe wegen, af en toe een stukje onverhard of een kasseistrook en meerdere stroken van kerkwegels, waardoor je in geen tijd kilometers verder bent.
Ik heb ervoor gekozen om te starten vanuit Sint-Martens-Latem en had mijn wagen geparkeerd in de Mortelputstraat, in de nabije omgeving van de Korenwindmolen. Nadat ik de fiets uit de wagen had genomen, ben ik vertrokken richting knooppunt 67 en als eerste passeerde ik voorbij Kasteel Borluut, een kasteel dat gebouwd is in neoclassicistische stijl, en thans dienst doet als Cultureel Centrum en hoofdzetel van het Festival van Vlaanderen.
Via de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen, kan je deze fietsroute, welke beschreven is in een handige brochure met gedetailleerde kaart, kleurenfoto’s en uitgebreide trajectbeschrijving, kan je bestellen voor slechts 3 euro. Klik op deze link voor meer info.
Tussen knooppunt 63 en 62 kan je gebruik maken van het veer te Afsnee, dat je van de ene oever van de Leie naar de overkant vaart, dit veer vaart vanaf mei tot september 7 dagen op 7, maar hou er echter rekening mee dat er geen overtocht is tussen 12.30 en 14.00 uur. Deze info kan je ook vinden op hun website, waar alle diensturen van elk veer vermeld worden: http://www.wenz.be/Recreatie/Veerdiensten.html.
Vanaf knooppunt 61 fietst je kilometers ver met de Leie aan je linkerzijde, dat resulteert zich dan ook in idyllische taferelen, prachtige vergezichten en een ongelofelijk mooie natuur, welke de geliefkoosde onderwerpen waren voor menig dichter en schilder. Voor wie wil kan ter hoogte van knooppunt 71 het veer in Baarle gebruiken om nogmaals een overtocht te doen over de Leie en even in Baarle rond te fietsen; dit dorpje heeft als bekende inwoners Jef Geeraerts en Wally Van de Velde.
Je passeert nog een kasteel net voor knooppunt 88, maar daarvan heb ik de naam niet kunnen achterhalen. Wat verderop moet je even opletten ter hoogte van knooppunt 90, aangezien je het rond punt ter hoogte van Bachte-Maria-Leerne moet gebruiken, om dan verder te fietsen naar de Pontenhoek en het bos met het prachtige zestiende eeuwse Kasteel van Ooidonk (knooppunt 12), waar ooit nog de Graaf van Horne thuishoorde.
Even later ter hoogte van knooppunt 13 bereik je het vakantiecentrum de Ceder in Astene, waar je ook taverne ’t Kasteeltje terugvindt en gelegen op het toenmalig domein van het Kasteel van Astene. Het centrum bied naast overnachtingen ook de gelegenheid tot zwemmen, een bezoek aan de grote speeltuin, een wandeling in het grote park of genieten van een hapje of een drankje op het terras.
Het wordt opnieuw even uitkijken tussen knooppunt 20 en 86 wanneer je de drukke N43 moet oversteken, maar eenmaal aan de overkant gaat het verder langs rustige en veilige wegen. Via de Leiemeersen bereik je Deurle met zijn trekpleisters de Warande en de Buizenberg. Je bereikt Brakel aan knooppunt 76 en al fietsend langs de Latemmeersen, kom je uiteindelijk weer aan je vertrekpunt.
Tot besluit kan ik nog vermelden dat dit een zeer mooie en veilige fietstocht is, waarvan de knooppunten makkelijk te vinden zijn onderweg en hier en daar loopt deze tocht ook simultaan met de Leiestreekroute, de Milieuroute en de Elfdorpenroute. Er zijn trouwens ook voldoende tavernes die uitnodigen om even halt te houden en te genieten van wat lekkers terwijl je kan genieten van een fraai uitzicht. Rode draad doorheen deze tocht is de Leie met zijn verschillende meersen en meanders, die niet enkel de fietsers maar ook de natuurliefhebbers zeker en vast zal bekoren.
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.