Deze kindvriendelijke wandeltocht van 9 kilometer, start aan de kerk van Merendree en eerlijk gezegd is het  een beetje zoeken vooraleer je het eerste bordje gevonden hebt (dat staat ietwat naar achteren aan de rechterzijde van de kerk), maar eenmaal je gestart bent, volgen de bordjes elkaar vlot op; toch wil ik ook nog even vermelden dat het bordje thv de spoorweglijn, waar je naar links moet, nergens terug te vinden is en dit zorgt dan ook even voor wat verwarring.

Gouden tip voor diegenen die geen kaart hebben van deze wandeltocht: neem vooraf aan de kerk van Merendree een foto van het volledige traject, zodat je bij twijfel steeds kunt inzoomen op die foto, waardoor alle verwarring op plaatsen waar een bordje ontbreekt, meteen verdwijnt en je dan zorgeloos je tocht kan verderzetten.

Via landelijke wegen, waar weinig of geen verkeer op rijdt, en kerk- of kouterwegels wordt je al snel langsheen het Schipdonkkanaal geloodst, waar je toch een tijdje bondgenoot blijft voor enkele kilometers.Maar probeer zeker eens te stoppen en te genieten van het prachtige kasteel te Velde, dat in 1746 na een zware brand heropgebouwd werd; verder beschikt dit kasteel over een landschapstuin, een vijver en een deels bewaarde omwalling.

Later steek je dan via een de Merendreebrug het kanaal over richting Landegem, maar vooraleer je in Landegem aankomt, stap je over de spoorwegbrug, waar op geregelde tijdstippen een trein aan je ogen voorbijraast. Vanop diezelfde brug heb je alweer een prachtig vergezicht op het Schipdonkkanaal. In de onmiddellijke omgeving van het station van Landegem heb je een café, waar je even op adem kan komen, terwijl je geniet van een lekker drankje vooraleer je dan de laatste kilometers van deze landelijke wandeltocht verder zet.

Je passeert onderweg nog drie kastelen, namelijk het Rood Kasteeltje, het Kasteel van Merendree en het Kasteel Ter Wallen, welke in een omwallende site ligt, grenzend aan de Oude Kale. Dit kasteel werd in de loop der eeuwen verschillende keren herbouwd en het huidig uitzicht dateert uit de 18de eeuw en pas in 1963 werd het domein grondig gerestaureerd. Hier kan je indien je wenst een uitbreiding doen aan je wandeltocht, ofwel kies je gewoon om verder te wandelen naar je vertrekpunt: de kerk van Merendree.

Natuurlijk kan je ook steeds terecht bij de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen, gelegen in het Metselaarshuis, Sint-Niklaasstraat 2 te Gent; bij het Provinciaal Infokantoor Meetjesland, gelegen in het stadhuis, Markt 34 te Eeklo en tenslotte ook nog in het Gemeentebestuur Nevele, Cyriel Buyssestraat 15-17 te Nevele, of neem een kijkje op de website: http://www.tov.be

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © www.tov.be en de foto’s werden genomen door David Samyn.