De stad Hasselt heeft twee aangepaste elektrische fietsen aangeschaft, een rolstoelplateaufiets en een duofiets, om mensen die ondersteuning nodig hebben tijdens het fietsen, zoals mensen met een handicap, de mogelijkheid te bieden om volop van Hasselt te genieten.


Wat is een rolstoelplateaufiets?:

De elektrisch ondersteunde fiets biedt een zeer comfortabele fietservaring. Het is geschikt voor mensen die graag comfortabel in hun rolstoel willen zitten tijdens een fietstocht. Hierdoor kun je eenvoudig van de fiets afstappen om bijvoorbeeld een horecazaak te bezoeken. De bijrijder kan zonder tilhulp in de rolstoel op het plateau van de fiets worden gereden. Bovendien is er een rolstoelvergrendeling aanwezig om de veiligheid te waarborgen.


Wat is een duofiets?:

De elektrisch ondersteunde fiets biedt een uiterst comfortabele fietservaring. Daarnaast hebben we een driewielige tandem waarbij de fietsers naast elkaar zitten, waardoor ze gezellig met elkaar kunnen communiceren. Eén persoon stuurt terwijl beide fietsers kunnen trappen. Het is eenvoudig om in te stappen zonder gedoe, en je kunt de stoelen naar de gewenste zitafstand aanpassen met behulp van een hendel.

De huurprijs bedraagt 30 euro per dag, en je kunt de fietsen reserveren via City-Rent.be. Je hebt de optie om de fietsen op te halen bij de Biking Fietsshop van City-Rent (Thonissenlaan 48 Hasselt), of City-Rent kan de fietsen naar de door jou gewenste startlocatie binnen Hasselt brengen.

Er zijn toegankelijke fietsroutes in Hasselt, die zijn beoordeeld op rolstoeltoegankelijkheid door Inter (Vlaams expertisecentrum Toegankelijkheid). Je kunt deze routes bekijken op: Abdijsite Herkenrode, Mombeekvallei (Rapertingen), en Kiewit. Klik op de rode tekst om een bepaalde fietsroute te openen. Tijdens het hele project heeft de stad Hasselt samengewerkt met verschillende belanghebbenden, waaronder personen met een rolstoel, mensen met beperkte mobiliteit, senioren en verenigingen voor personen met een beperking, evenals Intesa – het Hasseltse wooncentrum de Meidoorn. Zij hebben bijgedragen aan het testen van de fietsen en het ontwikkelen van een gebruikshandleiding voor de fietsen.

Voor contact met de Dienst Gelijke Kansen in Hasselt, kun je terecht op Limburgplein 1, 3500 Hasselt, via telefoonnummer 011 23 94 36 of per e-mail op gelijkekansen@hasselt.be. Het is belangrijk om vooraf een afspraak te maken via e-mail of telefoon als je persoonlijk wilt langskomen.

Bron: Officiële website ‘Hasselt heeft het‘.

Met dank aan: Mevrouw Emma Nauwelaerts voor het doormailen van de link en enkele foto’s, welke ik op mijn website mocht gebruiken.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Kobe Vanderzande.