Met deze wandeling met Boekhoute als startplaats, neem ik jullie graag mee voor een stukje Meetjeslandse geschiedenis; vlakbij de grens met Nederland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgde de ‘Dodendraad’ voor een versperring tussen ons bezette land en het vrije Nederland; en dit over een totale afstand van 332 kilometer.
Deze draad, die onder een spanning van 2000 volt stond, moest de spionnen, de Belgische oorlogsvrijwilligers, de Duitse deserteurs en de smokkelaars tegenhouden om via het Noorden van ons land verder te vluchten naar Nederland, of Engeland. In de grensstreek tussen Knokke over Sint-Laureins tot voorbij Zelzate, vonden 1000 mensen de dood.
Omdat deze gruwel nooit vergeten zou worden, reconstrueerden Meetjeslandse gidsen aan knooppunt een stuk van ‘Den Draad’; en aan het Isabellagemaal vind je een kunstwerk van Wesley Meuris, ter nagedachtenis van de vele slachtoffers. Dit kunstwerk verwijst naar de kracht en de impact tussen gebieden, culturen en bevolkingsgroepen.
De wandeling is samengesteld aan de hand van opeenvolgende wandelknooppunten, deels in België en ook een stukje op Nederlandse Bodem. Onderweg wandel je op rustige verharde wegen, al krijg je af en toe ook een stuk ongehard voor de voeten geschoven. De knooppunten die je moet volgen zijn: 49 – 42 – 41 – 51 – 35 – 34 – 52 – 51 – 50 – 49. Via deze link kan je de kaart in Pdf-formaat afdrukken.
Opmerking: bij knooppunt 52 moet je de pijl naar 51 volgen; stap door een poortje, ga even schuin naar beneden en dan verder naar rechts
Van start tot aankomst heb je 10,5 kilometer in de benen, en starten doe je aan Eetcafé ’t Spoor, waar je ook je wagen kan parkeren in de onmiddellijke omgeving. Hier kan je terecht om te genieten van lekkere streekgerechten, en is er steeds een wisselend aanbod aan menu’s en specialiteiten van het huis. Bij zonnig weer is het heerlijk vertoeven op het terras.
Vanaf knooppunt 41 word je vergezeld door het Leopoldskanaal, dat een belangrijke rol speelt in de afwatering van de polders, én in het afleveren van drinkwater. Wat ook meteen opvalt zijn de twee heraangelegde Baileybruggen, die destijds gemaakt waren als oversteek voor de zware legervoertuigen.
Aangezien je passeert op een boogscheut van het centrum van Boekhoute, moet je zeker eens de tijd nemen om een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum, waar een boeiende expo loopt over de Grote Vrouwen van Boekhoute, die tijdens de Eerste Wereldoorlog alles overhadden voor het vaderland.
Bron: website Toerisme Oost-Vlaanderen.
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.