Af en toe heb ik het geluk om een artikel in primeur te mogen ontvangen van één van onze Vlaamse centra voor dienst Toerisme,. Vandaag plaats ik een bericht dat ik van Mevrouw Kirsten Cels, administratief- en persmedewerker bij Toerisme Vlaams-Brabant, betreffende een nieuw wandelnetwerk in het Zoniënwoud. Het nagelnieuwe wandelnetwerk telt 170 kilometer aan virtuele trajecten en knooppunten over het volledige gebied van ‘de groene long rond Brussel’.

Meteen vermeld ik er ook nog bij, dat dit virtuele netwerk zonder wegwijzers naadloos aansluit op het reeds bestaande wandelnetwerk Zuid-Dijleland in Overijse en Tervuren. Het Zoniënwoud heeft een totale oppervlakte van maar liefst 5.000 hectare, en is hiermee het grootste loofwoud en het meest bijzondere beukenbos van ons land.

Het Zoniënwoud strekt zich uit over de gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië; en is een oud bos waarvan het uniek bewaard landschap dateert van het einde van de laatste ijstijd. Niettegenstaande dat onze hoofdstad nooit ver weg is, beschikt dit woud over een rijke fauna en flora.


Grootste Vlaamse loofwoud


Virtuele wandelnetwerken zullen in de nabije toekomst nog meer worden aangeboden, omwille van hun talrijke voordelen. Zo hoef je onderweg niet langer te zoeken naar knooppunten op palen of borden, maar kan je de route via de gratis app ‘Wandelknooppunt’ downloaden op je smartphone. Handig toch?

Een bijkomend voordeel van virtuele wandelroutes is, dat je op elk moment je route kan aanpassen mocht er onderweg iets veranderen. Je kan zelf ook beslissen of je de route langer of korter wil maken. Alles is echt mogelijk; en het wandelpubliek weet ondertussen de virtuele knooppunten wel te smaken.

Natuurlijk willen ze de wandelaars die niet over een smartphone of andere digitale middelen beschikken, niet uitsluiten. De thematische bewegwijzering van de bestaande wandelingen, in en buiten het Zoniënwoud, blijven natuurlijk behouden.

Tot slot wou ik nog even vermelden dat het wandelnetwerk Zoniënwoud ontwikkeld werd door Toerisme Vlaams-Brabant, Agentschap voor Natuur en Bos, Leefmilieu Brussel, Département de la Nature et des Forêts, de beheerders van het woud in de drie gewesten, en Stichting Zoniënwoud.

Het virtuele wandelnetwerk vind je via deze link.

De gratis app kan je downloaden via deze link.

Bron: Persvoorstelling van de provincie Vlaams-Brabant, editie mei 2021.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant, en in het bijzonder aan Mevrouw Kirsten Cels.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © fotograaf Lander Loeckx voor dienst Toerisme Vlaams-Brabant.