Het minste dat je van deze wandeling kan zeggen is dat ze ééntonig is. Integendeel. Tijdens deze mooie tocht stap je zowel over verharde- en onverharde stukken, alsook op stukken die voorzien zijn van kasseien, en de startplaats ligt op een idyllische plek, namelijk aan het kasteel van Horst dat zeker de moeite waard is om eens te bezoeken. Deze mooie waterburcht, waarvan de oorsprong teruggaat naar de dertiende eeuw, ligt in de vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland. Via deze link kom je snel te weten of het kasteel al dan niet kan bezocht worden.

De afstand van 10 kilometer die je moet wandelen, is een opeenvolging van de volgende wandelknooppunten: 143 – 141 – 142 – 168 – 138 – 137 – 59 – 237 – 235 – 236 – 139 – 140 – 144 en terug naar 143. Eenmaal terug heb je genoten van het schilderachtig Sint-Jozefkapelletje, de vele mooie vergezichten, de Gempemolen, het wandelbos Troostemberg en de Thunenhoeve met zijn rijke geschiedenis.

In Coronavrijetijden kan je in de Gempemolen genieten van een hapje en een drankje, en een lekker diner. En dit allemaal terwijl je geniet van een prachtig authentiek maar recent opgefrist decor van de eeuwenoude watermolen.

Nog enkele nuttige tips:

  1. Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Sint-Pieters-Rode (Holsbeek)
  2. De Broekemwandeling is een suggestielus op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels.
  3. Zin om meer te wandelen? Kijk vlug op de website www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen

Met dank aan:

De dienst Toerisme Vlaams-Brabant en in het bijzonder Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Dhr Lander Loeckx voor de foto’s op deze pagina: © Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant.