Vanaf mei 2024 is Dieric Bouts’ meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ weer te bewonderen in de kapel van het Heilig Sacrament in de Sint-Pieterskerk in Leuven, waar het meer dan vijf eeuwen geleden oorspronkelijk werd geschilderd. Bezoekers kunnen dit iconische werk nu van dichtbij bekijken, net zoals tijdens de Bouts-tentoonstelling in M Leuven. Daarnaast is ook ‘De marteling van de Heilige Erasmus’ opnieuw van dichtbij te zien in de kerk. Ter gelegenheid van deze heropening lanceren Visit Leuven, Abdij van Park, Toerisme Vlaams-Brabant en M Leuven de Dieric Boutsroute: een 42,1 kilometer lange fietsroute langs plaatsen in en rond Leuven die een verband hebben met de beroemde schilder.


Praktisch:

  • Startpunt: Sint-Pieterskerk in Leuven
    • Voor je bezoek aan de Sint-Pieterskerk kan je je fiets stallen in de fietsparking onder het Rector de Somerplein
    • Kom je liever met de wagen, dan kan je vlot parkeren aan het Provinciaal domein (parking P1 op de Eénmeilaan) en daar je route starten
  • Volg de knooppunten: 10 – 74 – 75 – 73 – 11 – 33 – 80 – 4 – 81 – 40 – 35 – 30 – 72 – 26 – 27 – 28 – 97 – 87 – 88 – 95 – 38 – 6 – 7 – 10

Zeven stops, zeven verhalen:

  1. Sint-Pieterskerk: Hier zijn Dieric Bouts’ meesterwerken ‘Het Laatste Avondmaal’ en het drieluik ‘Marteling van de Heilige Erasmus’ te zien, beide geschilderd in de 15e eeuw.
  2. Het atelier van Bouts: De locatie van Bouts’ voormalige huis en atelier, nabij de verdwenen Minderbroederskerk waar hij begraven werd.
  3. Abdij van Park: Mogelijk geïnspireerd door de renaissance-theorieën die hij hier ontdekte. Bevat ook een indrukwekkend stuccoplafond met een ‘Laatste Avondmaal’ van Jan Christiaan Hansche.
  4. Hof ten Dormaal: Een hoevebrouwerij die de Leuvense Witte “Bouts” brouwt volgens 15e-eeuwse recepten. Het landschap bevat een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, gerelateerd aan de confiscatie van Bouts’ schilderijen.
  5. Kanaal Leuven-Dijle: Een voorbeeld van het vluchtpuntperspectief dat Bouts als eerste mathematisch toepaste in zijn schilderijen.
  6. UCLL-gevel: Een muurschildering door straatkunstenaar Bisser, geïnspireerd door de gotische gevel van het historische stadhuis van Leuven.
  7. Dirk Boutslaan: Vernoemd naar de schilder, met een 3D-muurschildering van Leon Keer uit 2023 als eerbetoon aan Bouts.

Voor meer informatie over tickets en het aanbod van de Sint-Pieterskerk, bezoek M Leuven. Voor details over de Dieric Boutsfietsroute, ga naar Visit Leuven.

Bron: officiële mail van toerisme Vlaams-Brabant, mei 2024.
Tekst werd gedeeltelijk bewerkt met A.I.

Met dank aan: toerisme Vlaams-Brabant en in het bijzonder aan mevrouw Sabrina Wuyckens en Celine De Geest.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Damien Raes, © Copyright www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto Hugo Maertens.