Deze fietstocht welke start op de Grote Markt van Oudenaarde, neemt je gedurende 34 kilometer grotendeels mee langsheen de Schelde, maar evenzeer doorheen de omliggende dorpskernen. Natuurlijk heeft Oudenaarde heel wat te bieden en via een stadswandeling van ongeveer 4 kilometer kom je alles te weten over deze boeiende stad. Wil je er meer over te weten komen, klik dan op de volgende link: https://www.langsvlaamsewegen.be/oost-vlaanderen/vlaamse-ardennen/oudenaarde/ .

Deze fietstocht werd samengesteld aan de hand van verschillende fietsknooppunten, waarbij je vertrekpunt nummer 96 is, de andere knooppunten die elkaar opvolgen zijn: 93 – 92 – 86 – 81 – 82 – 74 – 71 – 80 – 83 – 87 – 90 – 47 – 48 – 91 – 84 – 93 – 96 en je ziet dus ook meteen dat je startplaats ook je eindplaats is.

stadswandeling 036Vanaf knooppunt 93 tot net voor knooppunt 74 fiets je grotendeels langs de oevers van de Schelde, welke je dan ook tweemaal moet oversteken en vanaf knooppunt 74 laat je de Schelde achter je liggen, om dan het hinterland rond Oudenaarde te verkennen, met de Molenbeek aan je rechterzij. Tussen knooppunt 71 en 80 moet je wel even oppassen bij het kruisen van de drukke N60, maar eenmaal aan de overkant gaat de tocht weer verder over rustige wegen.

Tussen knooppunt 83 en 87 rij je door Mullem, een klein en schilderachtig landbouw- en woondorp; waar je even kan stoppen aan de Bekemolen, waarbij de eerste verwijzing van het bestaan van deze watermolen teruggaat tot de 13de eeuw; hier vind je ook een kroeg waar je even kan uitrusten, want even verder op je tocht op weg naar de Vaddenhoek, krijg je te kampen met een helling met een stijgingspercentage van 6 %.

Ter hoogte van de Vijflindendries wordt de Marollebeek je metgezel aan je rechterzijde tot wanneer je door Marolle  fietst, en ondertussen reeds aan knooppunt 87 voorbij rijdt. Aan knooppunt 90 passeer je de Sint-Hilariuslinde, een linde die hier driehonderd jaar geleden stond als herkenningspunt en tevens ook het grenspunt is van de dorpen Eine, Mullem, Huise en Wannegem-Lede.

Op weg naar Ooike, dat enerzijds een deelgemeente is van Wortegem-Petegem en anderzijds een deelgemeente is van Oudenaarde; passeer je voorbij het Ruisschaerthof om vervolgens je tocht verder te zetten richting het industriegebied de Bruwaan, waar je trouwens ook de Bruwaanhoeve voorbij fietst. Ondertussen heb je reeds een groot stuk van het traject gefietst en voor je het goed en wel beseft kom je ter hoogte van knooppunt 84 opnieuw aan de Schelde, die je nog even begeleidt vooraleer je weer terug aankomt op de Grote Markt van Oudenaarde.

Samengevat kan je stellen dat dit een fietstocht is welke meestal verloopt langs verharde wegen en veilige wegen langsheen een glooiend landschap met mooie afwisselende taferelen en spectaculaire vergezichten; af en toe moet je wel eens uitkijken wanneer je een drukke baan dwarst, maar grotendeels is de fietsroute zeer veilig en moet je zeker geen geoefende fietser zijn om deze tocht tot een goed einde te kunnen brengen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.