Getuigenheuvels zijn geologische formaties die zijn ontstaan door langdurige bodemerosie. Deze heuvels bieden inzicht in hoe de natuur het landschap door de eeuwen heen heeft gevormd. Vlaanderen heeft enkele prachtige voorbeelden van deze heuvels, die als stille getuigen van deze natuurlijke processen fungeren.

De Vlaamse Ardennen zijn een schilderachtige regio in Zuid-Oost-Vlaanderen, bekend om hun glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en pittoreske dorpjes. Deze streek is een paradijs voor natuurliefhebbers en wielrenners, met beroemde hellingen zoals de Koppenberg en de Oude Kwaremont. De Vlaamse Ardennen bieden een perfecte mix van natuurschoon, cultuur en gastvrijheid, waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en bieren in gezellige cafés en restaurants. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, of gewoon ontspannen, de Vlaamse Ardennen hebben voor ieder wat wils.

Vandaag laat ik jullie kennismaken met een wandeling voor de geoefende wandelaar, met een afstand  van 19,1 kilometer. Start en aankomst liggen op het kerkplein van Sint-Maria Horebeke, waar je een beperkte parkeerplaats hebt voor je wagen.

Het eerste bordje richting wandelknooppunt 82, vind je rechtover de kerk aan het begin van een kerkwegel. Vervolgens volg je de volgende wandelknooppunten: 10 – 9 – 17 – 16 – 6 – 2 – 3 – 4 – 21 – 15 – 7 – 62 – 73 – 80 – 81 en tot slot volg je de bordjes richting knooppunt 82 tot wanneer je terug aankomt aan de kerk.

Onderweg geniet je volop van prachtige vergezichten, het mooie lappendeken van de verschillende akkers die zorgen voor een kleurrijk palet, en tenslotte van de rust en de stilte. Enig minpuntje is dat je een paar keer de drukke N8 moet oversteken, maar grotendeels geniet je van kerkwegels en rustige baantjes waar je maar zelden een auto ziet passeren.

Je honger stillen of je dorst lessen kan je hier:

Ben je van plan om zelf wandelingen te plannen in de streek van de Getuigenheuvels, dan kan ik jullie het wandelknooppuntennetwerk Getuigenheuvels van harte aanbevelen. Deze koop je voor de prijs van slechts 6 euro op de officiële website van Routen (toerisme Oost-Vlaanderen).

Bron: aangepaste versie van de wandelopdracht als peter voor toerisme Oost-Vlaanderen.
Met dank aan: Routen en in het bijzonder Mevrouw Annelies De Roo.

Tekst werd aangepast met A.I.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.