Zin om een vleugje kunst aan je wandelavontuur toe te voegen? Zoek niet verder, want onze kunstwandeling neemt je mee naar de meest verrassende openluchtkunst in Oost-Vlaanderen. Soms zijn het juist de kunstwerken die je onverwachts tegenkomt, die het meest indruk op je maken. Dus stap uit je comfortzone en laat je verrassen door kunst op je wandelroute!

Wanneer je door de schilderachtige Vlaamse Ardennen wandelt, wordt je omringd door een betoverend landschap. Maar in Maarkedal gaan ze nog een stap verder. Op zes specifieke locaties in dit prachtige landschap ontmoet je kunst in de meest verrassende vormen.

Het meest opvallende zijn de vijf kunstzinnige zitbanken, die je niet alleen kunt bewonderen, maar ook kunt betreden en gebruiken. Een absoluut hoogtepunt is de bank genaamd “Deurnis,” een soort toegangspoort tot de natuur. Hier moet je zeker even blijven hangen; het is een heerlijke plek om foto’s te maken en te genieten van een picknick met een adembenemend uitzicht. Maarkedal combineert dus moeiteloos natuur en kunst in een onvergetelijke ervaring.

Bovenop de Taaienberg, een iconische helling in de Ronde van Vlaanderen die onlosmakelijk verbonden is met de legendarische wielrenner Tom Boonen, ontdek je het zesde kunstwerk. Hier worden niet alleen herinneringen aan epische wielermomenten opgeroepen, maar ook bewondering voor de krachtige benen van de man zelf.

‘ De benen van Tom Boonen ‘

Tom Boonen, die vaak zijn tegenstanders verbaasde met zijn indrukwekkende demarrages, wordt hier geëerd met een levensgroot standbeeld dat zijn gespierde benen in volle glorie toont. Een eerbetoon aan een sporticoon dat je niet mag missen tijdens je ontdekkingstocht door dit prachtige landschap. Het is kunst die de grens tussen sport en cultuur vervaagt, en je een onvergetelijke ervaring biedt.

Het startpunt van deze wandeling start ter hoogte van Puttene 17 in Maarkedal, waar je een afstand van 16,4 kilometer te wachten staat. De wandeling is samengesteld in een luivorm aan de hand van deze opeenvolgende wandelknooppunten: 77 – 71 – 72 – 47 – 41 – 42 – 43 – 44 – 45 – 56 – 90 – 85 – 84 – 83 – 73 – 77.

Via deze link kan je de wandelroute openen op je iPad of smartphone, maar je kan evenzeer de route downloaden als afdrukbare kaart, als knooppuntenstrookje of als GPX-bestand.

Onderweg passeer je voorbij zes bijzondere zitobjecten, ‘Z+ kunstprojecten, waarbij de Z+ staat voor ‘zitten met een plus. Alle zitobjecten zijn geplaatst en ontworpen door designers en gerealiseerd door lokale makers. Ik zet ze alle zes even op een rijtje voor jullie:

  1. De Bossenaarmolen
  2. Drieluik
  3. Tweesprong
  4. Deurnis
  5. Bakstenen tapijt
  6. Boonen Beenen

Horeca in Etikhove:

Bron: Officiële website van Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Met dank aan: Routen en in het bijzonder aan Mevrouw Annelies van Routen, voor het doormailen van deze mooie wandeling.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.