Ontdek Gent door de grachten te verkennen en fiets langs het Citadelpark, Portus Ganda en Bourgoyen-Ossemeersen. Geniet van lokale plekjes zoals Valeir, Cremerie Gerard en het openluchtzwembad van de Blaarmeersen voor verfrissing.


De Watersportbaan in Gent, ook bekend als de Nationale Watersportbaan Georges Nachez, is een populaire plek voor roeiers, joggers en wandelaars langs het water. De Blaarmeersen, gelegen langs de Zuiderlaan, bieden mogelijkheden voor zwemmen in openlucht, zonnebaden, surfen, vissen en duiken. Dit park van 100 hectare dicht bij het centrum biedt groene rust en sportieve activiteiten, inclusief een waterspeeltuin en een zandstrand.


Het Stadsmuseum STAM in Gent, gelegen op de Bijlokesite, combineert moderne architectuur met historische gebouwen. Het museum biedt een chronologisch parcours langs sprekende collectiestukken en multimedia, die de ontwikkeling van de stad Gent van de middeleeuwen tot nu illustreren. Bezoekers kunnen oude kaarten bekijken, een schat aan beeldmateriaal ontdekken, Gentse torens bouwen met LEGO-blokjes en rondlopen op een 300m² grote luchtfoto.

Het Citadelpark in Gent, ooit de locatie van de wereldtentoonstelling van 1913, herbergt twee prominente musea: het Museum voor Schone Kunsten (MSK) met een collectie kunst uit de Zuidelijke Nederlanden van middeleeuwen tot 20ste eeuw, en het S.M.A.K., een vooraanstaand hedendaags museum met eigen collecties en boeiende tentoonstellingen. Aan de rand van het park bevindt zich het Gents Universiteitsmuseum GUM, dat wetenschap, onderzoek en kritisch denken belicht.

De Sint-Baafsabdij in Gent is een poëtische site, met een middeleeuws pandhof te midden van begroeide ruïnes en een gereconstrueerde “groene” kerk. De abdij, ooit de grootste Romaanse kerk van de Lage Landen, is te bezoeken van april tot november op vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddag van 14 tot 18 uur.


De oorspronkelijke naam van Gent was Ganda, ontstaan aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. Op deze plek bevindt zich nu Portus Ganda, een jachthaven voor passanten. De Nederschelde, ooit gedempt voor autoverkeer, is hier hersteld met bruggen, parken en gezellige terrassen, inclusief het prachtig gerestaureerde art-decozwembad Van Eyck, wat bijdraagt aan de charme van Gent.

Het Industriemuseum in Gent neemt je mee terug naar het einde van de 19e eeuw, toen Gent een levendige fabrieksstad was met rokende schoorstenen en drukbevolkte arbeidersbuurten. De tentoonstelling in deze oude katoenspinnerij belicht het glorieuze textielverleden van de stad. Bezoekers kunnen de lift naar de bovenste verdieping nemen voor een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Het Huis van Alijn in Gent biedt een kijk op het dagelijks leven van de 20e-eeuwse mens met foto’s, filmpjes en originele opstellingen. Het laat zien dat het alledaagse eigenlijk heel bijzonder is. Na het bezoek kun je ontspannen in het volkscafé of in de gezellige binnentuin.

Het Patershol in Gent is een prachtige hoek van de stad met een middeleeuws stratenpatroon en een volkse sfeer. De autovrije steegjes bieden een mix van restaurants, volkse cafés en hippe bars om te verkennen tijdens een ontspannen wandeling.


Het Gravensteen in Gent, voormalige residentie van de Graven van Vlaanderen, is een must-see op je lijst. Deze mystieke burcht heeft een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met het verleden van de stad. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht met een bijna intact verdedigingssysteem in Vlaanderen. Vanaf de donjon kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad, terwijl binnenin de riddercultuur uit de 12e eeuw tot leven komt. De audiotour, ingesproken door de Gentse komiek Wouter Deprez, voegt een humoristische touch toe.

Bourgoyen-Ossemeersen is een uniek natuurreservaat met meer dan 220 hectare aan weidse moerassen. Het nodigt bezoekers uit om de verrekijker te pakken, de ongerepte natuur te bewonderen en de verschillende wandelroutes te verkennen. In het bezoekerscentrum vind je informatie en kun je genieten van een biodrankje of fairtradehapje. Voor kinderen is er een leuk blotevoetenpad naast het centrum.

Starten doe je aan de Watersportbaan, Zuiderlaan, 9000 Gent, waar er voldoende parkeerplaats voorzien is voor je auto. Van zodra de fietsen afgeladen zijn, ben je klaar om deze mooie fietstocht van 16,9 kilometer aan te vatten. Via deze link kan je de fietsroute afprinten als een afdrukbare kaart, als knooppuntenstrookje of als GPS-bestand voor je smartphone of GPS.

Bron: Mail ‘Familietips in Oost-Vlaanderen’ van toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).
Met dank aan Routen en in het bijzonder Mevrouw Annelies De Roo, alsook aan Visit Gent, het Stadsmuseum, het Huis van Alijn en het Industriemuseum.

Tekst werd aangepast met A.I.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.