“Wandelen langs het water”, is slechts één van de vele activiteiten welke je kan doen in en rond de binnenstad van Gent, want het aanbod is uitgebreid en is er genoeg keuze voor iedereen op de website van visitgent. Maar die keuze laat ik aan jullie over om op ontdekking te gaan naar een activiteit welke het beste past bij jullie gezin, vriendenkring, groep of vereniging.
Niettegenstaande het gisteren een bewolkte dag was, en er regen voorspeld was, hebben mijn vrouw Rosane en ikzelf besloten om de wandeling “Wandelen langs het water” te doen, zodat we die nadien ook konden afvinken op ons lijstje met diverse activiteiten in Gent.
De wandeling is in een lusvorm samengesteld met start- en eindpunt op het Sint-Pietersplein, waar je je wagen makkelijk kwijt kan op de ondergrondse parking; tenzij je met de tram zou komen, dan kan je aan de Verlorenkost in de Nederkouter afstappen, en de weg te voet verder zetten tot aan het Sint-Pietersplein, wat met zijn 29 meter het hoogste punt van de stad is.
Vooraleer je de wandeling aanvangt, zou ik eenieder willen aanraden om de OLV-Sint-Pieterskerk binnen te stappen, en het imposante interieur en de schatkamer te bewonderen. Geloof me, het loont echt de moeite. Met je rug naar de kerk stap je naar links voorbij de Sint-Pietersabdij en haar idylische wijngaard naar de oever van de Schelde.
Geniet ondertussen van de hedendaagse en architecturale Artevelde Hogeschool; kom tot rust in gezellige Muinkparkje om je weg dan verder te zetten via de Vooruit naar De Krook. Dit is the place to be voor studenten, een monumentale stadsbibliotheek en nog zoveel meer.
Via de verlaagde kaden van de Reep bereik je Portus Ganda met zijn ovaalvormige steiger waar je een hele mooie foto kan nemen. Op deze plaats vloeien de Leie en de Schelde samen, en hier is de stad Gent ontstaan. De naam Gent stamt trouwens af van het Keltische woord Ganda, wat samenvloeiing betekent. Een wistjedatje.
Loop nu stroomopwaarts verder langs de Leie en geniet van de Waterwijk met de Baudelookapel en het Industriemuseum. Wandel door het multiculturele Oudburg, met het aanpalende Middeleeuwse en authentieke Patershol, waarin het Caermersklooster (nu Kunsthal) is gehuisvest.
Via het brugje over het Lievekanaal bereik je een wondermooi uitzichtspunt waar je een hele mooie foto van het Gravensteen kan nemen. Na het nemen van deze unieke foto keer je op je stappen terug en wandel je verder langsheen het Lievekanaal richting Prinsenhof en het uitgestrekte Augustijnenklooster.
Zet je tocht verder naar de Gras- en Korenlei, ooit een belangrijke Middeleeuwse haven, nu is dit een trefpunt van jongeren, die ’s zomers genieten vanop de kaden langsheen de Leie. Bootjes varen af en aan met talrijke toeristen, wandelaars genieten van de speciale huizenrij of maken aan de voet van de Sint-Michielsbrug, foto’s van de drie mythische torens van Gent: de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk.
Terugkeren naar het Sint-Pietersplein doe je tenslotte via Pand, Ketelvest, Coupure, de Bijloke site en de eeuwenoude, gigantische plataan op het Van Duysse plein.
Bron: website van visitgent
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.