Vooraleer we van start gaan met deze stadswandeling in en rond Diksmuide, wou ik jullie graag even meenemen naar 1914. Toen vond de Slag om Diksmuide plaats van 16 oktober tot 14 november; en kwam de stad in Duitse handen. Tijdens de Franse en Duitse beschietingen werd de stad aan de IJzer volledig verwoest. In 1918 werd de stad bevrijd, en in de daarop volgende jaren werd Diksmuide opnieuw opgebouwd.

Diksmuide werd dankzij de lakenhandel op de wereldkaart gezet. Inmiddels is die verdwenen, maar tijdens een bezoek aan de stad moet je zeker van z’n befaamde kaas en boter proeven tijdens de Boter- en Kaasfeesten op Pinkermaandag. Neem tijdens de stadswandeling zeker de tijd om het heropgebouwde belfort en het begijnhof te bezoeken. Geniet buiten het stadscentrum van een ongerept- en uitgestrekt landschap.

De wandelroute is 3 kilometer lang, en is samengesteld in een lusvorm over vlakke wegen. Startpunt is de Toeristische Dienst, gelegen op de Grote Markt 6, in Diksmuide. Deze wandelroute is bewegwijzerd met in de grond bevestigde klinknagels, maar heb je liever een brochure met daarin een beschrijving van de route en de bezienswaardigheden onderweg, dan kan je deze voor slechts 3 euro bekomen bij de Toeristische Dienst.

Via deze link kan je de erfgoedwandeling in pdf-formaat uitprinten, wat ook steeds handig is om tijdens de wandeling bij de hand te hebben. Merk op dat deze wandeling ook kan gedaan worden door jonge gezinnen met een kinderwagen, alsook door mensen in een rolstoel of in een scootmobiel. Honden, welke aan de leiband liggen, zijn natuurlijk ook steeds welkom.

Bron: mail Westtoer lente 2022.

Met dank aan Westtoer

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.