Trek je wandelschoenen aan en ontdek de prachtige Kalevallei! Deze wandelroute is een uitdaging voor je kuiten, met 15 kilometer aan paden om te verkennen. Geniet van sfeervolle dorpen, indrukwekkende kastelen en ontspannende natuur langs de weg.

Als 15 kilometer te veel lijkt, geen zorgen! De route kan in twee delen worden opgesplitst – een 7 km lange lus (lus 1) en een 8 km lange lus (lus 2). Beide delen bieden unieke ervaringen en kunnen afzonderlijk worden gewandeld. Laat je verrassen terwijl je de kronkelende paden van de Kalevallei volgt, en rust even uit bij een bruggetje over de Oude Kale. Een echt genot voor wandelliefhebbers!

Een knip in een wandelroute rond een geknipte beek

Verken de symbolische Vallei van de Oude Kale op een unieke manier: door de wandelroute in twee delen te ervaren. Net zoals de Kalebeek zelf, die door kanalen werd onderbroken, knip je de route in stukken. Authentieke delen van de Kalebeek zijn nog te vinden, vooral in het “Land van Nevele”. De Oude Kalevallei Wandelroute biedt een betoverende wandelervaring waarbij je het beste van de vallei ontdekt. Een rustgevende en aantrekkelijke tocht voor iedereen.

De eerste lus langs de vallei van de Oude Kale

Ga je voor het volledige parcours of kies je voor lus 1? Beide opties leiden je naar het startpunt bij de Sint-Radegundiskerk in Merendree, de enige kerk met die naam in heel Vlaanderen. Tijdens een avontuurlijke tocht, soms dwars door velden, ontdek je charmante dorpen zoals Merendree, Vinderhoute en Lovendegem.

Natuurpracht en architectonische schoonheid gaan hand in hand, met verspreide kastelen die de geschiedenis en het landschap verrijken. Wil je de route onderweg bij de hand hebben? Download de gratis Oude Kalevallei wandelroute op Routen.be. Op de fiets- en wandelwebsite Routen kun je de route als printbare PDF of als GPX-bestand voor je smartphone of GPS verkrijgen.

De tweede lus start in Vinderhoute:

Als je je vandaag wilt concentreren op lus twee, start dan bij de kerk van Vinderhoute. Tijdens deze route zul je de kronkelende Oude Kalebeek herhaaldelijk tegenkomen, omringd door charmante boerderijen, uitgestrekte landschappen en pittoreske dorpen. Dezelfde bestemmingen als lus één – Merendree, Vinderhoute en Lovendegem – worden bereikt via een andere route.

Als je beide lussen combineert, krijg je een volledig beeld van de pittoreske dorpen. Parkeermogelijkheden bij Vinderhoute zijn beperkt, dus we hopen op jouw begrip en eerlijkheid. Aanwijzingen voor aanbevolen parkeerlocaties worden gegeven.

Overlast wordt streng bestraft. Fietsen is een goede optie om aan je wandeltocht te beginnen. Wil je de route voor onderweg? Download de Oude Kalevallei wandelroute gratis op Routen.be. Op de fiets- en wandelwebsite Routen kun je de route als printbare PDF of als GPX-bestand voor je smartphone of GPS verkrijgen.

Zin in een hapje en een drankje onderweg: las dan zeker een rustpauze in in het gezellig eetcafé ‘Het Verloren Eiland’, Merendreedorp 20, Merendree. Geniet van lekker eten, terwijl de batterijtjes weer worden opgelaad.

Bron: Officiële website van Toerisme Meetjesland, een website boordevol leuke ideeën.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen; © Copyright David Samyn; © Copyright Frederic Paulussen.