In het hart van nostalgische charme herrijst het oude eetcafé, als een tijdloos symbool van vervlogen dagen. Met de lente in volle bloei in 2019, kondigde dat komende Pinksterweekend de heropening aan, en het is alsof de echo’s van vroeger tot leven komen.

Tineke Dufour, de bezielde eigenaar, deelt enthousiast haar plannen: “Op vrijdag en zaterdag nodigen we jullie uit voor een feestelijke openingsreceptie, terwijl vanaf zondag en maandag de geurige aroma’s van huisgemaakte gerechten weer onze gasten   zullen omarmen.”

De onmiskenbare ambiance van het pand roept warmte en samenzijn op, een knipoog naar vervlogen dagen die hun stempel op de muren hebben achtergelaten. “Het is slechts een spijtige noot dat de oude stoof het begaf en een vervanger vond,” merkt Tineke op, haar blik vol genegenheid gericht op de ruimte.

“Wat gordijnen zijn weggehaald om nieuwsgierige blikken toe te laten, maar het hart en de ziel van het interieur zijn onveranderd gebleven.” Met een glimlach die verhalen uit lang vervlogen tijden vertelt, deelt ze haar rijke ervaring in de horecawereld. Jarenlang stond ze achter de toog van geliefde plekken als café De Ziggy en Gainsbar op de Vlasmarkt in Kortrijk. Na een jaar van zoeken vond ze haar nieuwe roeping hier, in dit betoverende pand. “Het heeft een magische aantrekkingskracht en een authenticiteit die onmiskenbaar is.”

D e ziel van De Herder blijft onaangetast. “Hier wordt de keuken van grootouders tot leven gewekt, met een vleugje lokale flair en de belofte van seizoensgebonden verrukkingen.” Het assortiment varieert van traditionele hutsepot tot de zalige smaken van zurkelpatatjes en hartverwarmend stoofvlees.

En alsof dat nog niet genoeg is, zal het glaswerk gevuld worden met de ambachtelijke brouwsels van lokale meesters. Een knipoog naar de vaste gasten van weleer, Tineke verzekert dat de ziel van het eetcafé hen met open armen zal verwelkomen.

Te midden van dit alles onthult Tineke haar plannen voor de bedrijfsuren. Op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag zal De Herder haar deuren gesloten houden, om even op adem te komen en te genieten van een welverdiende rust. Als een trotse kapitein zal ze het schip alleen leiden, maar af en toe zullen haar kinderen een helpende hand bieden, een nieuwe generatie die de fakkel van gastvrijheid en liefde voor traditie doorgeeft.

Vokscafé De Herder vind je op de Gullegemstraat 17 in Wevelgem. Klik hier voor meer info betreffende deze ludiek 

Bron: Artikel uit Het Laatste Nieuws, geschreven in juni 2019 door Alexander Hazebrouck, en vandaag door mezelf volledig herschreven.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Toerisme Leiestreek vzw.