P1070066Dit bij ons in Vlaanderen bekendste Nederlandse stadje, ligt slechts op twee kilometer van de grens tussen België en Nederland, en wordt praktisch het hele jaar door bezocht, meestal om te winkelen, of om een terrasje te doen of gewoonweg om eens lekker uit te gaan eten, maar de VVV Sluis heeft nu ook een wandelroute die je meeneemt langs de meeste bezienswaardigheden van dit vestingstadje, waaronder ook een tocht langsheen de 14e eeuwse stadswallen.

Start en aankomst is het VVV kantoor dat gelegen is in de St. Annastraat, en waar je dus ook alle informatie omtrent deze 7 kilometer lange stadswandeling kan bekomen. Deze wandeling is eveneens beschikbaar voor rolstoelgebruikers en jonge gezinnen met een buggy.

Eénmaal vertrokken stap je via de St. Annastraat naar St. Anna ter Muiden; aan je linkerkant kom je een boerenschuur tegen waarin het streeklandbouwmuseum Agrimuda gevestigd is. Steek nu de weg over, vervolg uw weg en wanneer je even verder rechtsaf slaat, kom je terecht op het marktplein van St. Anna ter Muiden met de monumentale waterpomp uit 1789 en het voormalig stadhuis, daterende uit de 17de eeuw.

Loop vervolgens terug naar de St. Annastraat om dan via de rondweg, een jaagpad terug te stappen richting Sluis tot aan een houten brug, de parma brug, welke je moet oversteken om dan je weg verder te zetten eerst naar links en daarna naar rechts, de stadswallen op.

Hier wordt meteen duidelijk dat Sluis een vestingstadje was, in de eerste plaats door de stadswallen, maar evenzeer door de stadspoorten.  De Steenen Beer, ook wel Westpoort of Brugse Poort genoemd, werd gebouwd tussen 1444 en 1456 en deze versterkte stadspoort fungeerde als hoeksteen van de verdedigingswerken van de stad aan de zeezijde. Ook heeft de versterking vele zware aanvallen vanuit Brugge te verduren gehad; want het werd in 1587 bij de belegering en inname van Sluis door de hertog van Parma verwoest.

Je wandelt over langs de stadswallen tot aan de Waterpoort, welke dateert uit 1424 en het laatste stukje van de stadswallen brengt je uiteindelijk in de Nieuwstraat, waar je linksaf slaat naar de windkorenmolen  De Brak; de molen dateert uit 1739 en is trouwens ook de eerste stenen molen in deze streek.

Wandel nu verder naar de wallen richting Zuidpoort, de oudste poort van Sluis en eveneens oudste toegangspoort van Sluis naar Aardenburg.  Aan de rechterzijde van de ingang van de poort ziet u nog het oude poortwachtershuisje dat bewoond is geweest tot 1928. Zet je tocht verder boven op de wallen en stap nu richting Oostpoort, welke ooit de mooiste stadspoort was van Sluis; maar helaas zijn er nu nog enkele restanten over van het toenmalig indrukwekkend bouwwerk.

Terug op de wallen zie je beneden aan je linkerkant het hertenpark; en aan het einde van dit gedeelte van de stadswallen passer je het “Galgen” bolwerk, een plaats waar ooit de ter dood veroordeelden werden terechtgesteld. Na de sportvelden stap je rechtsaf in de St. Pieterstraat en meteen linksaf door de Dinsdagstraat tot je aan het St. Janskerkhof komt, waar ooit één van de grootste kerken van Vlaanderen heeft gestaan, namelijk de St. Janskerk.

Vervolgens ga je nu door de Julianastraat en Dinsdagstraat tot je op de Groote Markt bent aangekomen, om dan meteen een bezoek te brengen aan het stadhuis met belfort. Het prestigieuze gebouw is in Nederland uniek in zijn soort en werd in 1375 gebouwd naar Vlaams voorbeeld. Na het bezichtigen van de raadzaal, kan je de 140 treden van de toren beklimmen om daarna van een prachtig uitzicht te genieten.P1070085

Na dit uitvoerig bezoek loop je door de Meerminnestraat, dit is een autovrije winkelstraat, die je dan verder begeleidt naar de Kaai, wat vroeger de haven van Sluis was.  Op het einde van de Kaai bevindt zich een gedenksteen, welke je doet herinneren aan de openstelling van het kanaal in 1858. En vlak onder deze gedenksteen, nog net boven de waterspiegel, zie je de gemetselde boog van een uitwateringssluis, waardoor het water van de Vliet van het Aardenburger Ambacht werd afgevoerd in het Zwin en waaromheen Sluis ontstaan is. Hieraan dankt het stadje Sluis zijn naam!

Via de Kaai wandel je richting St. Annastraat, maar het is aangeraden even halt te houden in de bocht ter hoogte van de vijf hardstenen platen, ooit gezet ter aanduiding van de grens tussen Staats-Vlaanderen en de Oostenrijkse of Zuidelijke Nederlanden. Na het verlaten van het kanaal en het oversteken van de weg naar het Walplein, sta je plots oog in oog met het standbeeld van Johan Hendrik van Daele, de samensteller van de “Dikke van Daele”. Nu resten je slechts nog enkele stappen vooraleer je weer aan je startpunt bent, het VVV kantoor in de St. Annastraat.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.