Samen met de gemeenten Michelbeke, Opbrakel en Zegelsem werd Elst gefusioneerd tot één gemeente, namelijk Brakel, waarvan het noordelijke deel uitloopt in de Zwalmvallei en in het zuiden sluit Brakel aan bij de Zuid-Vlaamse heuvelrij welke gevormd wordt door de Kluisberg, de Hotondberg, de Muziekberg, de Pottelberg en de Rodenberg.
Het is precies in Elst dat de Vlaamse Ardennen overgaan naar de Zwalmstreek en dit kleine dorp werd reeds in 977 vermeld en de trekpleisters voor Elst zijn ondermeer de Perlinckmolen, een watermolen welke aan de Perlinckbeek gelegen is en één van de oudste molens van België is; een tweede nog bestaande molen in deze streek is de Ooievaarsmolen, een stenen windmolen waarvan nu nog slechts alleen de romp nog overschiet.
Een andere trekpleister in het dorp is de Sint-Apolloniakerk, welke vele bedevaarders naar Elst trok die de heilige Apollonia aanriepen tegen de tandpijn; en de bewoners verkochten een soort van zachte pannekoek telkens de bedevaarders naar hun dorpje kwamen. De pannekoeken werden Geutelingen genoemd en werden in heel de streek gebakken tot in de jaren 40 van de vorige eeuw.
Het was pas in 1981 dat er een Geutelingencomité werd opgericht om deze oude traditie nieuw leven in te roepen, en tot vandaag de dag worden de Geutelingenfeesten elk jaar opnieuw georganiseerd op de eerste zondag na 9 februari; dat wil dus zeggen dat het dit jaar doorgaat op zondag 11 februari.
Nog tot en met 11 maart zijn de Geutelingen verkrijgbaar. En iedere zondagnamiddag tijdens het het geutelingenseizoen kan je in het Ovenmuseum terecht voor demonstraties en workshops bij te wonen.
Tip: Combineer een wandeling via het Geutelingenpad met een bezoek aan het Ovenmuseum.
Ovenmuseum:
Adres: Ommegangstraat 3, Elst (Brakel)
Telefoon: 0492 91 41 99
Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.