Voor deze activiteit neem ik ouders en kinderen mee naar Laakdal, dat ooit de draaischijf was voor de klompennijverheid. Klompen zijn houten schoenen di vervaardigd worden uit populieren- en wilgenhout; en hun oorsprong ligt in de oudheid. Ze werden voornamelijk door de arbeiders en de boeren werden gedragen. Vandaag de dag zijn ze helaas bijna volledig uit ons straatbeeld verdwenen.

Gelukkig zijn de bewoners van Laakdal zo fier op de klompenindustrie dat ze er een heus museum hebben van opgericht. Dit museum vind je in Hoeve Den Eik, 3, 2431 Laakdal.

Stel je gps in op Herseltsebaan 2, 2430 Herselt; en breng een bezoek vanaf april tot oktober op elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur.

Nadien kan je samen met je gezin het klompenbelevingspad opzoeken, dat zich net achter het museum bevindt en goed is voor tweeënhalf uur klauterplezier. Onderweg spring je van wilg naar wilg of kan je je uitleven op de houten constructies. En dat allemaal op klompen. Als tip geef ik jullie mee om een paar dikke sokken mee te nemen.

Het belevingspad is open op zaterdag en zondag, vanaf april tot oktober en dit vanaf 13.30 tot 17.30 uur. Tijdens de maanden juli en augustus kan je hier terecht van woensdag tot zondag, eveneens vanaf 13.30 tot 17.30 uur. En op Erfgoeddag kan je het klompenmuseum en het klompenbelevingspad gratis bezoeken. 

Bron: Toeristische Gids Kempen 2017

Info betreffende de foto: © Copyright Toerisme Provincie Antwerpen en de foto werd genomen door De Backer Mie

Met dank aan de dienst Toerisme Kempen