Dit jaar blaast de Scherpenbergmolen 175 kaarsjes uit. Om dit te vieren, worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Het feestjaar wordt afgetrapt met een fotowedstrijd. Dus stuur zeker je mooiste foto van de Scherpenbergmolen door naar toerisme@malle.be en dit voor 30 maart. Wie weet ben jij wel de winnaar van 250,00 EUR aan Malse cadeaubons! 
Speciaal voor de molen werd er een heel feestprogramma uitgewerkt. De brochure kan je hier raadplegen. 

 

Scherpenbergmolen

De Scherpenbergmolen werd in 1843 opgericht door de gebroeders Joannes en Pieter Mullenbrück. Deze berg- of beltmolen noemde men in de volksmond “De Stenen Molen” om hem te onderscheiden van de houten molen aan de Oude Molenstraat, die omstreeks 1942 werd afgebroken. De originele naam “Scherpenbergmolen” verwijst naar het toponiem van zijn standplaats.

De stenen Scherpenbergmolen is na diverse restauraties opnieuw in topconditie en doet wat hij altijd deed: het malen van graan tot meel. De molenaars verwelkomen je dan ook graag elke zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Je kan dan ook de verschillende zolders bezoeken waarbij je een deskundige uitleg krijgt van één van de molenaars.

Een geleid bezoek aan de molen is ook mogelijk op aanvraag.

Aan het beeld van de molenaar kan je starten voor een wandeling langs het molenpad.

Onder de draaiende molenwieken gaan de laatste zondag van augustus de jaarlijkse oogstfeesten door waar je van Kempense buitenpretjes genieten.

Het molendomein werd in 2011 laureaat voor de Vlaamse monumentenprijs, kom snel een kijkje nemen!

 

Bron: Nieuwsbrief Toerisme Malle februari 2018

Foto’s: © Copyright Toerisme Malle 

Met dank aan de dienst Toerisme Malle en in het bijzonder aan Mevrouw Valerie Konings van wie ik dit artikel met bijbehorende foto’s mocht publiceren.