Voor het thema van vandaag neem ik jullie mee naar Fort Liefkenshoek in het Waasland; en vooraleer we dieper ingaan op de geschiedenis en het nut van dit fort, wil ik eerst even uitleggen waar het Waasland, of ook Land van Waas zich bevindt. De natuurlijke grenzen van dit gebied zijn: de Nederlandse grens in het noorden, de Schelde in het oosten, de Schelde en de Durme in het zuiden, en tot slot het kanaal Gent-Terneuzen in het westen.

Sinds 1985 is Fort Liefkenshoek een beschermd monument, maar men begon reeds met de bouw in 1579 van wat een van de oudste en belangrijkste forten van Vlaanderen zou worden. Aan de andere kant van de Schelde stond het Fort van Lillo, en samen stonden ze in voor de controle over de scheepvaart en konden ze de Schelde afsluiten, indien nodig.

Het zal dan ook niemand verwonderen dat de beide forten doorheen de jaren belegerd werden door de Spanjaarden, de Nederlanders, de Fransen en de Oostenrijkers; en maakten ze deel uit van de Staats-Spaanse linies.

Vandaag de dag is het fort Liefkenshoek weer in Belgische handen en zeker een bezoek waard. Op een speelse manier maak je in het museum kennis met de geschiedenis. Daarna kan je een wandeling maken over de dijk of kan je op ontdekkingstocht gaan met de fortenapp.

Info betreffende het fort:

Fort Liefkenshoek, Ketenislaan 4, haven 1974, 9130 Kallo
liefkenshoek@beveren.be

www.fortliefkenshoek.be

Openingsuren:

  • van 1 april tot 31 oktober: van woensdag tot zondag en op feestdagen (incl. 11/07): van 9.30 tot 17.00 uur
  • van 1 november tot 31 maart: van woensdag tot vrijdag: 9.30 tot 17.00 uur – op zaterdag, zondag en feestdagen (incl. 02/01 – 02/11 en 26/12): 13.00 tot 17.00 uur
  • het fort is gesloten op maandag en dinsdag (behalve op feestdagen) en op 24, 25 en 31 december en 1 januari

Bron: Waasland, een editie van Toerisme Waasland

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Toerisme Oost-Vlaanderen en de fotograaf is David Samyn.

Met dank aan de dienst Toerisme Waasland.
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.