Voor deze fietstocht neem ik jullie allen mee naar de Nederlandse provincie Zuid – Holland, voor een tocht van 42 kilometer met start en aankomst in de oude vestingstad en bekendste bedevaartplaats. Hier in Brielle vind je een nog uit de 17de eeuw stammende vesting, die erkend werd als een rijksmonument en die één van de best bewaard gebleven verdedigingswerken is in Nederland.

Natuurlijk zijn er meerdere fietsroutes die je hier kan fietsen, en die kan je trouwens allemaal ook terugvinden en gratis downloaden op de website van fietsnetwerk.nl. Mijn vrouw en ik kregen tijdens ons verblijf in het Fletcher Hotel De Zalm ook nog eens een fietskaart met daarop alle fietsknooppunten van het eiland Voorne, zodat we onderweg zelf nog konden beslissen om onze tocht te verlengen of in te korten.

Starten deden we in Brielle ter hoogte van knooppunt 25. Van daar ging het verder via knooppunten 31 – 32 – 33 – 47 – 86 – 87 – 24 – 23 – 22 – 21 – 20 – 15 – 14 – 13 – 03 – 01 – 51 – 52 – 53 en tot slot weer terug naar knooppunt 25, waar we enkele uren geleden gestart waren.Via Brielle reden we verder richting Nieuwenhoorn, Oudenhoorn en genoten we in Hellevoetsluis van een lekkere koffie op een terrasje met zicht op de mooie haven.

Daarna fietsten we verder met de Haringvliet als metgezel richting badplaats Rockanje, dat tot de gemeente Westvoorne behoort. Ook hier stappen we van de fiets en nemen een kijkje aan het strand, waar we ondanks het minder mooie weer, zeker niet alleen zijn. Dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk aangezien deze streek dicht bezaaid is met tal van campings.

Nadat we uitgerust en uitgewaaid waren, fietsten we de laatste slotkilometers terug naar Brielle; maar onderweg besloten we om onze fietstocht nog wat langer te maken. Daarvoor zouden we ter hoogte van knooppunt 26 gebruik maken van het pontje dat ons naar de overzijde van het Brielse Meer zou brengen, maar toen we daar aankwamen, merkten we op dat het pontje helaas niet vaarde die dag.

Er zat dan ook niets anders op dan terugkeren naar ons hotel in Brielle, waar we na het stallen van onze fietsen, genoten van een kleine stadswandeling in dit gezellige stadje en uiteindelijk kozen om wat te genieten van een terrasje bij de Hoofdwacht, waar we vriendelijk werden bediend. ’s Avonds genoten we van een lekkere viergangenmenu in De Smaeck van Brielle; en daarna kropen we moe maar tevreden onder de wol. 

Tijdens de ganse fietstocht word je voortdurend geconfronteerd met het gevecht dat de Nederlanders doorheen de jaren gestreden hebben, om stukje voor stukje, beetje bij beetje het land te veroveren op de zee. Als geen ander weten zij hoe dijken moeten gebouwd worden, om de achterliggende huizen en bevolking te beschermen. Daar word een mens zoals ik stil van en kan je alleen maar nederig buigen en veel respect opbrengen.

Met dank aan fietsnetwerk.nl.

Met dank aan Fletcher Hotel De Zalm.

Met dank aan de Hoofdwacht.

Met dank aan De Smaeck van Brielle.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino.