Aangezien ons kleine landje ingesloten zit tussen de Noordzee, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk; is het niet meer dan verwonderlijk dat er af en toe eens een fietstocht of wandeling opduikt, waarbij je onderweg af en toe flirt met de landsgrens tussen ons landje en een aanpalend buurland.

Vandaag begeven we ons naar het uiterste noorden van de Kempen, meer bepaald naar Baarle, waar je in een unieke enclavesituatie terechtkomt. Voor alle duidelijkheid, een enclave is een stuk grondgebied dat volledig omringd is door het grondgebied van een andere staat. In Baarle vind je dus 22 Belgische en 8 Nederlandse ‘eilandjes’.

De landsgrens tussen beide landen loopt hier kriskras door de wegen, huizen en zelfs door de tuinen. Om in zulke situatie het noorden niet te verliezen, werden er speciale stoeptegels, en aluminium plaatsjes in het wegdek aangebracht. Om alle twijfel weg te nemen, werd de nationale driekleur bij elk huisnummer toegevoegd, zodat je steeds weet of je nu in eigen land, of in Nederland bent. Ga eens op zoek naar het huis in de wijk Loveren waar de grens de voordeur splijt, waardoor het huis dus ook twee verschillende huisnummers heeft.

De fietsroute, welke de toepasselijke naam Enclaveroute kreeg, is 50 kilometer lang en start aan het gemeentehuis van Baarle-Hertog. Je hebt de mogelijkheid om de lus 10 kilometer korter te maken, indien je energiepeil niet echt op punt staat. Voor de kinderen is er een tocht van 22 kilometer voorzien van een opdrachtenboekje dat je bij het toeristische infopunt. De route is bewegwijzerd met zeskantige bordjes. Via deze link bekom je een afdrukbare pdf van de fietsroute.

Belangrijk om te weten is dat de Enclaveroute je een stuk van het Bels Lijntje onthult. 37 Kilometer lang geniet je van de rust en de stilte die nu heerst over de toenmalige bedding van de goederenspoorlijn tussen Turnhout en Tilburg. Zin om onderweg ergens te picknicken? Stap dan even af van je stalen ros in het natuurgebied De Vallei van het Merkske.

Bezienswaardigheden:

Bron: Kom herinneringen maken – Vakantiegids Kempen 2021.

Met dank aan de dienst Toerisme Kempen en dienst Toerisme Provincie Antwerpen en in het bijzonder Mevrouw Karen Bouts, Mevrouw Martine Vinck en Mevrouw Van Huele Soizik.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © fotograaf De Backer Mie voor © Toerisme Provincie Antwerpen.