Gent is een grote stad en heeft, zoals verwacht mag worden, twee stations. Een wandeling van het Sint-Pietersstation naar station Dampoort biedt niet alleen een goede workout, maar voert je ook langs verschillende parken en groene plekjes.

Elk stukje groen heeft zijn eigen verhaal. Als je een ambitieuze wandelaar bent, kun je de tijd nemen om door de parken te dwalen en zo zonder moeite de beoogde 10.000 stappen te halen. Geniet van je wandeling, waarvan je hier de nodige informatie kan bekomen!

Je wandeling van 10.000 stappen start aan het station Gent-Sint-Pieters, het grootste treinstation in Gent en een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in België. Het station werd geopend in 1912 en is sindsdien meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid.

Het station heeft een prachtige architectuur met een mix van oud en modern design. De voorgevel van het station is indrukwekkend en het interieur is ruim en licht. Er zijn tal van winkels, restaurants en andere voorzieningen in en rond het station, waardoor het een populaire ontmoetingsplek is voor zowel reizigers als locals.

Belangrijke stopplaatsen onderweg zijn:

  • Het Miljoenenkwartier is een wijk in Gent die bekend staat om zijn prachtige architectuur uit het begin van de 20e eeuw. De wijk is genoemd naar de toenmalige hoge huurprijzen en is gelegen ten westen van het stadscentrum. Het Miljoenenkwartier heeft brede lanen met statige herenhuizen en is een populaire buurt om te wonen vanwege de nabijheid van het stadscentrum en de vele voorzieningen in de buurt.

  • Het Citadelpark is een van de grootste en meest populaire parken in Gent. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 35 hectare en biedt tal van recreatieve activiteiten zoals wandelen, fietsen, joggen en picknicken. Het park heeft ook enkele bezienswaardigheden, waaronder het Museum voor Schone Kunsten, de Plantentuin en de dierentuin.

  • De Plantentuin van de Universiteit Gent is een botanische tuin die werd opgericht in 1797 en zich bevindt in het Citadelpark van Gent. De tuin herbergt ongeveer 10.000 plantensoorten en heeft een belangrijke wetenschappelijke collectie van zowel inheemse als exotische planten.

  • Het Sint-Pietersplein is een groot plein in Gent, gelegen aan de voet van het Sint-Pietersstation. Het plein is een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer, waaronder bussen en trams, en wordt omringd door verschillende winkels, restaurants en cafés. Het plein is ook het startpunt voor verschillende bezienswaardigheden in de buurt, zoals het Citadelpark en het Museum voor Schone Kunsten. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel inwoners als toeristen.

  • Het Muinkpark is een klein park in het centrum van Gent, gelegen tussen de Muinkkaai en de Zuidstationstraat. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 2 hectare en biedt een rustige en groene oase in het drukke stadscentrum. Het park heeft verschillende wandelpaden, een vijver en verschillende zitbanken om te ontspannen. Het is een populaire plek voor zowel wandelaars als joggers en is ook een geliefde plek voor picknicks en gezellige bijeenkomsten.

  • Het Koning Albertpark is een klein park in het stadscentrum van Gent, vlakbij de Sint-Pietersabdij. Het park heeft een speeltuin, een vijver en enkele sportfaciliteiten en wordt vaak gebruikt voor picknicks en ontspanning.

  • Het Astridpark is een klein park in het stadscentrum van Gent, gelegen nabij het Zuidstation. Het park heeft enkele wandelpaden, een vijver en verschillende speeltoestellen en wordt vaak gebruikt voor ontspanning en sportactiviteiten.

  • Het Coyendanspark is een klein park in het noorden van Gent, gelegen in de wijk Sint-Amandsberg. Het park heeft enkele wandelpaden, een speeltuin en een petanquebaan en wordt vaak gebruikt voor ontspanning en recreatie.

  • Wat opvalt aan het Spaans Kasteelplein is dat de buurtbewoners hier hun eigen groenten telen. De verschillende moestuintjes zijn een mooi initiatief van de Buren van de Abdij. Wat het helemaal bijzonder maakt is, dat de scholen in de buurt betrokken worden bij dit project en zich kunnen uitleven als tuiniertjes in spé.

  • Het eindpunt van de wandeling is het station Dampoort waar je, indien je wil, met de trein terug kan keren naar Gent Sint-Pieters; tenzij je ervoor kiest om via de binnenstad terug te keren naar het station. Aan jullie de keuze om te genieten van al dat fraais dat de Gentse binnenstad te bieden heeft.

Bron: Een groene wandeling van station naar station, terug te vinden op de website van Visitgent.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.