Deze fietstocht heeft een totale afstand van 45 of 60 kilometer en is volledig samengesteld aan de hand van opeenvolgende knooppunten. De startplaats voor deze route doorheen het Scheldeland ligt op de Ferdinand Lousbergkaai in Gent, ter hoogte van knooppunt 6; natuurlijk kan je steeds opteren om te starten nabij een knooppunt dat dichter bij jou huis ligt, want nadien passeer je terug aan je startpunt, aangezien deze fietstocht in een lusvorm wordt gereden.
De knooppunten die je moet volgen zijn: 6 – 7 – 12 – 11 – 14 – 21 – 24 – 28 – 66 – 34 – 35 – 40 – 61 – 62 – 65 – 72 – 73 – 74 – 75 – 77 – 78 – 79 – 99 – 1 – 3 – 6 en een inkorting van 15 kilometer op deze fietstocht kan je maken vanaf knooppunt 66, daarna moet je verder fietsen naar 22 – 17 – 78, waar je dan weer kan aansluiten op de bovenstaande route.
Naast de schoonheid van de Schelde, kan je onderweg evenzeer genieten van de Gentbrugse Meersen, dat één van de vele natuurparels is dat langs de Schelde ligt; in Destelbergen en Heusden wordt het dan volop genieten van heel wat kastelen en lusthoven. De Damvallei, eveneens gelegen op hetzelfde grondgebied is een moerassig natuurgebied dat ontstaan is uit een meander van de Schelde, en daarenboven een verzamelplaats voor heel wat watervogels.
In Laarne kom je dan oog in oog te staan met het middeleeuwse vijfhoekig kasteel, dat één van de best bewaarde waterburchten in ons land is. Wetteren staat alom bekend voor zijn Marktplein met daarop 2 monumenten uit de 19de eeuw: het Gemeentehuis en de Sint-Gertrudiskerk.
Onderweg passeer je ook enkele molens zoals de Fauconniersmolen en de Watermolen in Oordegem, en andere blikvangers zijn het Koningsbos in Wetteren, Pijke kasteel in Gontrode en niet te vergeten de schoonheid van de binnenstad van Gent.
Verkies je om zelf een fietstocht langsheen de Schelde of doorheen het Scheldeland samen te stellen, neem dan vlug een kijkje op we website en klik meteen door naar fietsen en routeplanner en je kan meteen aan de slag: http://www.scheldeland.be/scheldeland/
Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.