P1010915Voor wie er niet bij kon zijn tijdens het Lichtfestival in Gent, wat doorging op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 januari, stelt de stad een wandeling doorheen zijn sfeervolle verlichte binnenstad en de buitenwijken voor, die je het beste start na valavond, en die ongeveer een tweetal uren zal duren. Men dient er echter ook rekening mee te houden dat om klokslag middernacht de sfeerverlichting plaats moet ruimen voor de functionele verlichting.

De start- en aankomstplaats voor dit wandelparcours is de verlichte Handelsbeurs op de Kouter, in de onmiddellijke omgeving zie je ook nog de verlichte opera; via de verlichte gevels in enkele winkelstraten zoals de Kalandeberg en de Mageleinstraat,  kom je dan op het Sint-Baafsplein waar je het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en het NTG kan bewonderen.

Vandaar gaat het verder naar de Botermarkt, waar het Stadhuis in volle glorie staat te pronken; daarna komen de Hoogpoort, het Werregarenstraatje, de Onderstraat en de Serpentstraat aan de beurt en in de laatste twee vernoemde straten, zie je nog hoe de straten vroeger werden verlicht en wordt meteen het verschil met de hedendaagse verlichting duidelijk.

P1010909Eénmaal de Sint-Jacobskerk voorbij kom je aan op de Vrijdagmarkt, waar het standbeeld van Jacob van Artevelde centraal opgesteld staat; van hier uit gaat het dan door de Langemunt en de Groentemarkt, waar je een fraai zicht krijgt van het Groot Vleeshuis. Nadien sta je oog in oog met het Gravensteen, de eeuwenoude burcht die binnenkort volledig verlicht zal worden.

Het laatste stuk van je traject loopt door de Jan Breydelstraat, de Gras- en Korenlei waar je prachtige foto’s kan nemen, de Sint-Michielsbrug en het Sint-Michielsplein, Onderbergen met het Pand; de Jacobijnenstraat, dan door de Veldstraat, één van Gents belangrijkste winkelstraten; de Zonnestraat en zo opnieuw naar je startplaats de Kouter.

In de Stadswinkel vind je de gloednieuwe gratis folder ‘Gent Verlicht’, met een uniek traject voor een wandeling door de prachtig verlichte binnenstad, maar ook via de nu volgende link kan je een plannetje van deze unieke wandling downloaden : http://www.visitgent.be/Documenten/visit_gent/Lichtwandeling/Lichtplan_wandeling.pdf