Speciaal voor alle fietsliefhebbers uit Groot-Evergem, Zelzate, Wachtebeke, Mendonk en St. Kruis-Winkel, heb ik een fietstocht van 47,6 kilometer samengesteld aan de hand van verschillende opeenvolgende fietsknooppunten, waarbij het startpunt tevens ook het eindpunt is en waarbij bewoners uit de bovenvermelde plaatsen de kans hebben om hun fietstocht als het ware voor hun deur te starten.

Aangezien ik van Doornzele ben, start ik bij fietsknooppunt 4, gelegen aan het begin van de Dries. Een Dries is een oude nederzettingsvorm, meestal daterend uit de Middeleeuwen, waarond verschillende huizen werden gebouwd. Op de Dries zelf mocht er niet gebouwd worden, het diende als gemeenschappelijke weide voor het vee, alsook voor het planten van gewassen; vandaag de dag vind je er meerdere bolbanen terug, waarop jaarlijks de zesdaagse wordt gestreden en gans aan de andere kant van de Dries vind je de Driesmolen aan je linkerzijde. Deze dateert van 1840 en doet momenteel dienst als tentoonstellingsruimte. Vanop de molen heb je een fraai uitzicht op de Dries, alsook op de haven van Gent.

De te volgen fietsknooppunten zijn achtereenvolgens 4 – 50 – 49 – 47 – 46 – 43 – 03 – 97 – 96 – 92 – 84 – 82 – 69 – 89 – 83 – 82 – 84 – 96 – 97 en 4, in totaal goed voor 47,6 kilometer fietsplezier, meestal langs landelijke wegen die meestal autovrij zijn, al moet je wel goed uitkijken bij het oversteken van de R4 ter hoogte van Kerkbrugge en ter hoogte van Rieme.

De bezienswaardigheden waarvan je onderweg kan genieten zijn onder andere:

  • de Dries en de Molen te Doornzele
  • de fietsersbrug over de R4 ter hoogte van Callemansputte (Rieme)
  • de Langelede
  • Zelzate markt met de verschillende tavernes
  • de Moervaart met zijn fauna en flora en tijdens de zomer de trekpleister voor de kajakkers
  • het domein van Puyenbroeck met zijn mooie wandel- en fietspaden, alsook het Molenmuseum, wil je meer info in verband met dit recreatiedomein, klik dan op de volgende link: https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/recreatiedomeinen/puyenbroeck.html
  • de Bavohoeve in Mendonk waar je steeds terecht kan voor een hapje en een drankje

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.