Terwijl ik even aan het grasduinen was op het internet, kwam ik plotseling een pagina tegen waarop fiets- en wandelroutes in West-Vlaanderen beschreven stonden. In een fiets- en wandelgids vind je zomaar 4 kant-en-klare routes, welke aangevuld zijn met tal van bezienswaardigheden, adresjes en leuke stopplaatsen die je onderweg passeert. En met de handige routekaart erbij, kan je meteen vertrekken.

De routes maken deel uit van een 10-delige reeks met nieuwe routes, die getest en goedgekeurd werden door Marijn Follebout en zijn compagnie. Alle informatie en extra tips kan je lezen op www.westtoer.be/fietsen-wandelen. Zin gekregen om wat langer te verblijven, neem dan een kijkje op www.westtoer.be/slapenOp deze pagina kan je een keuze maken uit de verschillende slaapgelegenheden, gaande van B&B tot een heus hotel.

De fietstocht die ik hier aan jullie wil voorstellen, heeft een totale afstand van 52 kilometer en laat jullie fietsen door het hinterland van Oostende, de koningin der badsteden. Starten doe je aan het Maria Hendrikapark in Oostende, en voor wie dat wil, kan je onderweg een klein lusje maken naar Hoeveijs Macarel in Oudenburg, waardoor de totale afstand op 60 kilometer komt; maar zeker de moeite waard is.

De fietsknooppunten die deze route met elkaar verbinden tot één mooie fietslus zijn: 85 – 4 – 15 – 11 – 20 – 83 – 58 – 13 – 63 – 89 – 76 – 24 – 36 – 49 – 34 – 30 – 64 – 32 – 82 – 38 – 2 – 62 – 66 – 29 – 60 – 94 – 11 – 15 – 4 – 85. Wie een kleine omweg wil maken naar Hoeveijs Macarel, die volgt aan knooppunt 29 de volgende knooppunten: 27 – 25 – 33. Om na je bezoek en het smullen van een lekker ijsje weer terug aansluiting te maken op je route, dan volg je deze knooppunten: 25 – 27 – 29, om dan vervolgens verder te fietsen naar knooppunt 60.

Onderweg fiets je door verschillende dorpjes, die als muziek in de oren klinken; want van zodra je Oostende verlaten hebt, gaat het richting Snaaskerke, Gistel, Zevekote, Zande, Moere, Eernegem, Westkerke, Roksem, Ettelgem, Oudenburg, Zandvoorde om dan uiteindelijk weer in Oostende aan te komen.

Enkele mooie stops onderweg zijn:

  • Het Oostends kerkengebied, tussen knooppunt 11 en 20
  • De Oostmolensite Gistel, volg vanaf knooppunt 63 ongeveer 700 meter in de richting van knooppunt 68
  • De Abdij Ten Putte, tussen knooppunt 89 en 76
  • Het Romaans kerkje van Ettelgem, tussen knooppunt 38 en 2
  • Uitkijkpunt Het Rietnest, tussen knooppunt 29 en 60

Leuke stopplaatsen onderweg:

  • De buuzestove in Eernegem, is een bruin café waar iedereen van harte welkom is
  • Hoeveijs Macarel in Oudenburg, beschikt over een ruim zonneterras en zelfs bij slecht weer kunnen de fietsers er schuilen

Bron: Westtoer

Met dank aan de dienst Toerisme Westtoer en in het bijzonder Dhr Emmanuel Derdeyn.

Met dank aan de dienst Toerisme Brugse Ommeland.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.